Олимпийската шампионка на 100 м с пр. наказана за една година

Браяна Ролинс, олимпийската шампионка на 100 м с препятствия, е наказана за една година след пропуснати три допинг теста. Съобщението бе направено от антидопинговата агенция на Съединените щати.

Ролинс никога не е давала положителна допинг проба, но не е била налична при три опита за проверка през 2016-а – на 27 април, 13 и 27 септември. Според антидопинговите правила това (3 пропуснати теста за 12-месечен период) е нарушение, което може да доведе до 2-годишна дисквалификация. Намаляването наполовина на санкцията за Ролинс е резултат от „чистото й минало” и това, че през 2016-а тя е имала осем негативни теста, направени извън състезания и поне още осем негативни по време на състезания.

„С най-дълбоко съжаление ще пропусна сезона на открито през 2017-а. Поемам пълна отговорност за грешките, които доведоха до моята дисквалификация. Тя е резултат от объркването ми около това как работи системата с даването на данни за пребиваване. Винаги съм и ще продължавам да поддържам антидопинговата агенция на САЩ и борбата й да държи нашия спорт чист. Ще продължавам да правя необходимото за да доказвам, че успехите може да бъдат постигнати и без търсене на по-кратки пътища. Това е много неприятно преживяване, но мога да видя какви грешки са направени. Разбирайки това ще предотврати подобни случаи в бъдеще. Приемам санкцията и ще работя да се подготвя добре за завръщане през 2018-а. Искам също така да приканя всички мои колеги да бъдат наясно с важността на даването на точни данни за пребиваване и да разберат последиците, които може да се получат, ако бъдат направени грешки”, обяви в официално съобщение Ролинс.

Тя е в списъка на елитни спортисти, които трябва да дават информация къде се намират в определен от тях час във всеки един ден на годината. При промяна на плановете на спортиста се изисква своевременно да бъде въведена новата информация в специалната система. Първото й провинение е на 27 април – дата, за която тя първо е дала информация, че ще бъде от 07:00 до 08:00 в своя дом в Калифорния, а после че ще бъде на турнира „Дрейк Рилейс” в Де Мойн. Потърсена е по телефона в 7:08 и отговорила, че пътува към летището за да хване полет. „Допинг ченгето” пристигнало на летището, но Браяна вече била минала през проверките по сигурността и не можела да бъде тествана. От ИААФ предупредили Ролинс, че това се смята за пропуснат тест и настояли за писмен отговор, но такъв не е получен от нея или представителите й. При втория случай тестващият пристигнал в дома й, но му било казано, че тя е във Флорида, а във формите било отбелязано за място на пребиваване дома и тренировъчната база. Третото провинение е подобно – потърсена е по телефона от нейния дом в 7:49, а Ролинс отговаря, че е в Атланта и е актуализирала данните в системата. От ИААФ обаче казват, че няма подобна корекция. Ролинс обяснява, че седем дни по-рано била изпратила и-мейл в който казвала: „ще бъда в Атланта утре”. Пътуванията на Браяна били свързани с гостуване на президента Обама в Белия дом и за отбелязване на деня на Ролинс в нейното училище в Маями.

Ролинс взе титлата в Рио при отсъствието на световната рекордьорка Кендра Харисън, а САЩ окупира първите три места в дисциплината. Браяна е и световна шампионка от Москва-2013 и дели 4-о място във вечната ранглиста на дисциплината с 12.26. Тя има сребърен медал на 60 м с пр. от първенството на планетата в Портланд през 2016-а.   

Share Button