Първата жена, пробягала маратона в Бостън – 50 години по-късно

Точно половин век, след като наруши една от строгите забрани – жена да бяга маратон, Катрин Швитцер отново завърши състезанието в Бостън.

Годината е 1967. Катрин Швитцер, студентка, която тренира лека атлетика, иска да пробяга Бостънския маратон. Но това в този момент е изключено – на жените им е забранено да бягат такава дълга и изтощителна дистанция. Въпреки това тя се записва под името К.В.Швитцер. Име, което не предизква подозренията на организаторите на най-стария маратон в света, защото може да принадлежи както на мъж, така и на жена. И така, тя стартира по трасето в компанията на Том Милър, бъдещия й съпруг. По време на самото бягане организаторите обаче разбират каква е шашмата и се опитват да я извадят от състезанието, а Джок Семпъл, техен представител й заявява „да си върне номера и да върви по дяволите от трасето“. Когато това не помага, се опитва да й откъсне номера със сила. Милър, който е бивш футболист и чукохвърляч, обаче решително се намесва, като изпраща Семпъл на земята, и така неговата любима става първата жена, завършила маратонската дистанция в Бостън с време 4 часа и 20 минути.

След състезанието реакцията е смразяваща: Любителският лекоатлетически съюз (Amateur Athletic Union) налага пълна забрана върху участието на жени в мъжки лекоатлетически състезания. Наказанието е лишаване от състезателни права завинаги. Пет години трябват на Швитцер и други бегачки на дълги разстояния, за да постигнат разрешението на Бостънската лекоатлетическа асоциация жени да участват в маратона. Техните усилия имат успех едва през 1972 година, когато за първи път официално на жени се разрешава да бягат класическите 42 км 195 м в Бостън.

Катрин Швитцер е първата жена в света, която завършва маратон с номер на гърдите, макар и в „нарушение на правилата“, според организаторите. Преди нея има сведения за няколко жени в света, че  също са завършвали дистанцията, но нелегално. През 1984 година на олимпийските игри в Лос Анджелис дистанцията официално е включена в олимпийската програма.

След като успява в борбата си за равноправие пред маратона, Катрин Швитцер  печели състезанието в Ню Йорк през 1974 година с 3:07:29 ч, а в Бостън година през 1975 е втора с личен рекорд 2:51:37 ч.

И ето, че на 17 април 2017 година, точно половин век по-късно, тя отново завърши Бостънския маратон. Както го прави редовно през годините. Бяга със същия номер, като тогава – 261. Резултатът й днес е малко по-слаб – 4:44 часа. Но все пак Катрин Швитцер, жената, проправила пътя на жените в маратонските бягания, през януари навърши на 70 години. И продължава да тренира – може би защото знае колко трудно е извоювала тази привилегия – да бягаш маратон.

Share Button