Мария Кучина: Защо трябва да скачам под неутрален флаг?

Настоящата световна шампионка в скока на височина очаква от ИААФ извинение.

Мария Кучина (по мъж Ласицкене), която е световна шампионка от Пекин през 2015, световна в зала от Сопот-2014 и европейска шампионка в зала от Прага-2015, отново бе допусната от ИААФ до участие в международни състезания. Тя бе лишена от това право преди година и половина, когато заради допинг скандали членството на Руската атлетическа федерация бе замразено в ИААФ.

Световната шампионка споделя, че чувствата й са твърде смесени. От една страна тя би трябвало да се радва, че е допусната до международни състезания, но на какво да се радва, след като това е нейно безусловно право. В тази връзка тя не разбира, защо трябва да участва под неутрален флаг. В какво е нейната вина, след като допинг пробите й са отрицателни, което е показал и повторният им анализ? И защо не е била допусната миналата година до олимпийските игри? Затова скачачката очаква и извинение от ИААФ за пропуснатите през тази година и половина възможности. Кучина казва, че не може да се зарадва и защото още много руски атлети несправедливо са лишени от право да участват в международни състезания.

Голямата цел пред атлетката е световното първенство в Лондон това лято, където тя иска да защити титлата си. Удовлетворена е, че вече ще скача на състезания със силна конкуренция. Тепърва с треньора и мениджъра й ще уточняват кои ще бъдат те.

Share Button