Кениец и етиопка спечелиха Ротердам

Мариус Кимутай и Мескерем Асефа бяха най-бързи по трасето на един от най-бързите маратони в света.

При мъжете пейсмейкърите трябваше да бягат с темпо за 2:05 ч. Те обаче започнаха по-бързо и след това трябваше да „влизат в темпото“. Малко след 30-ия километър кениецът Лабан Корир опита своя шанс да се откъсне. Той обае бързо бе застигнат от други двама кенийци: Лоурънс Чероно и Мариус Кимутай. И малко преди 40-ия километър дойде времето на Кимутай, когато той буквално летеше по трасето с 2:55 мин/ км, за да грабне победата с 2:06:04 ч. Второ място за Чероно с 2:06:21 ч. и трето за Корир с 2:06:25 ч.

При жените Мескрем Асефа успя да се справи с конкуренцията на още 6 елитни африканки и спечели с нов личен рекорд – 2:24:17 ч. Това е втора победа на маратон за етиопката тази година – по-рано тя победи и в Хюстън. Другите две места на почетната стълбичка бяха заети от кенийки – Еунис Чумба е втора с 2:24:27 ч, а Луси Карими е трета с 2:25:17 ч.

Маратонът в Ротердам е със „златен етикет“ по класификацията на ИААФ и има славата на един от най-бързите в света – през 90-те години тук бяха поставяни световни рекорди.

Share Button