Германка от Етиопия и кениец най-бързи в Хановер

Оспорван финал при мъжете.

Алан Кипроно и Фейт Тола спечелиха Маратона на Хановер.

При мъжете 27-годишният Кипроно най-накрая дочака своя час и спечели първия маратон в своята кариера. Кениецът спря хронометрите на 2:09:52 ч. След него се разрази истинска битка за разпределение на местата на почетната стълбичка, като двама души завършиха с равен резултат – 2:10:07 ч. В крйна сметка със стотни от секундата кениецът Филип Санга успя да изпревари норвежеца Сондре Моен.

При жените убедителна победа спечели етиопката Фейт Тола, която взе германско гражданство и вече ще представлява Германия на големи първенства. Това важи и за световното първенство в Лондон през лятото, той като резултатът на Тола на маратона в Хановер – 2:27:48 ч, е покрит норматив. Любопитно е, че победителката тренира с друга натурализирана атлетка – германката от казахстански произход Ирина Микитенко, която има в кариерата си две победи на Лондонския и една на Берлинския маратон, както и два пъти е печелила веригата Големите маратони. Втора след Тола завърши украинката Наталия Лехонкова с 2:33:20 ч, а трета е етиопката Мулунеш Асефа с 2:37:27 ч.

Маратонът е със „сребърен етикет“ по класификацията на ИААФ.

Нека припомним, че на маратона в Хановер има и златна българска следа. През 1996 година тук победител става Христо Стефанов с 2:12:45 ч.

 

Share Button