Маратон Стара Загора вдига нивото си

Вторият маратон Стара Загора стартира на 2 април (неделя) в 10:00 часа.

Очаква се всички дистанции на маратона (10.55 км, 221.1 км и 42.195 км) да бягат над 350 участници. На старт финала пред сградата на община Стара Загора ще има демонстрация и отборно състезание от програмата „Детска атлетика“ със 100 деца, която се организирана от местния атлетически клуб „Берое“ и  БФЛА.

Полумаратонската дистанция ще бъде и национален шампионат, където ще се състезават едни от най-добрите ни бегачи.

Силни резултати прогнозират екпертите в трите дистанции на проявата. Очаква се да паднат двата рекорда на трасето – (2:26:03 на  Лахсен Мохраджи от Мароко при мъжете и 2:54:53 на Николина Сустич от Хърватия при жените).

В Стара Загора пристигнаха атлети от световна класа – с лични постижения при мъжете около 2:12 ч, а при жените – приблизително 2:35 ч. Бих казал, че в това отношение маратонът утре се очертава като един от най-силните провеждани у нас. Наградният фонд също е много привлекателен и се надявам всичко това утре да ни предостави възможността да видим едно интересно и авторитетно състезание, по лицензираното и притежаващо вече международен сертификат трасе“ заяви директорът на маратона Даниел Дуков, изтъкнат маратонец от близкото минало.

На срещата с медиите присъстваха всички елитни атлети от Кения, Етиопия, Мароко и Италия, които се очаква да бъдат фаворити за победата в класическия маратон на 42.195 км., а на трасето любителите на бяганията ще видят представители на 15 държави – Кения, Етиопия, Мароко, Италия, Хърватска, Дания, Великобритания и др.

Share Button