Хипогликемията

По време на дълъг пробег или състезание на дълги и ултрадълги разстояния понякога се случва бегачите да изпаднат в състояние на хипогликемия.

Известно е, че основно гориво при такива бягания е гликогенът, натрупан в черния дроб и мускулите. Измерено в енергия, става дума за 2000 – 2200 калории. След като гликогенът се изчерпи, организмът преминава на мазнини. Те също не са лошо гориво – проблемът е, че се преобразуват в енергия доста по-бавно. Затова при преминаването от един вид енергия на друг много често се получава така наречената хипогликемия – критично намалямане на нивото на захар в кръвта – под 3.3 ммола/ литър. Работоспособността на организма пада и атлетът се сблъсква със „стената“.

Състоянието на хипогликемия е познато при болните от диабет. При останалите хора то може да се получи именно при продължително натоварване. Лично аз неведнъж съм получавал хипогликемия по време на пробег или състезание.

Основните признаци на хипогликемията са: болки в главата, втрисане, студена пот и прекалено изпотяване, объркване на съзнанието, учестено сърцебиене, чувство на глад.

Ако почувствате тези симптоми, веднага трябва да вземете мерки за възстановяване на нивото на захар в кръвта. В противен случай рискувате не само да ви падне темпото или да не завършите състезанието, но поставяте в опасност организма си. Хипогликемията вреди на мозъка. Затова веднага пийте течна глюкоза, хапнете малко захар. Въглехидратна напитка също ще свърши работа. Избягвайте храната, защото трудно се усвоява, освен ако не участвате на ултрамаратон.

Повечето бегачи са научени да „стискат“ и да понасят болка по време на състезание или тежка тренировка. Затова те първоначално могат и да не усетят хипогликемията. Така че внимателно следете своя организъм и гледайте да му осигурите допълнителна енергия по на трасето. Днес има много начини – въглехидратни напитки, гелове…

Въглехидратното зареждане преди състезание може също да ви спести много главоболия. Макар че тук учените не са еднозначни дали трябва да се прилага в най-строгия му вариант – три дни без въглехидрати (само на белтъчини), след това три дни на въглехидрати (без белтъчини) и последният ден преди състезанието – смесен (с преобладаващи въглехидрати). Мнозина се обединяват около по-лекия вариант: през първите три дни намалване на калориите от въглехидрати с 50 % от обичайните, а в последните четири дни преди състезанието – 70 % от калориите да се получават от чисти въглехидрати. Разбира се, въглехидратното зареждане има и други варианти, неведнъж сме писали на страниците на „Атлетика“ за него.

Боян Ив. БОЙЧЕВ

 

 

Share Button