Кения откри златната си сметка в щафетите на световното по кроскънтри

Световното първенство по кроскънтри в Кампала, Уганда на 26 март започна с новосъздадената дисциплината – смесена щафета.

Тринадесет отбора се състезаваха на 4 поста по 2 км (2 жени и 2 мъже). Най-бърз на първия пост бе Асбел Кипроп (олимпийски шампион на 1500 м от 2008-а), който премина разстоянието за 5:19. Девойката Уинфред Бите запази преднината на кенийския тим с 6:07, а Бърнард Корос направи фантастичен трети пост и с най-добро постижение от всички участници 4:58 даде солидна преднина на Беатрис Чепкоеч, която завърши първа с 5:58 и 22:22 крайно време на Кения за златото.

Световната рекордьорка на 1500 м – Гензебе Дибаба бяга 5:27 на последния пост и почти стопи преднината на Кения от 39 секунди, но не можа да изведе Етиопия до златото. Заедно с Уелде Туфа, Боне Челуке и Йомиф Кеджелча тя закова крайно време 22:30 за етиопския квартет, който се окичи със сребърните медали.

Трети е отборът на Турция, който бе съставен изцяло с атлети родени в Кения – Араш Кая, Мерием Акдаг, Али Кая и Ясемин Джан. Те показаха време от 22:37 за бронза.

Местната щафета на Уганда се класира четвърта, но бе декласирана по правили 170.11, което гласи, че ако в щафетата има състезатели, чиито имена не са обявени предварително се анулира.

Щафетата се предаваше чрез гривна с чип, който отчита времето.

Share Button