Камворор отново е шампион след драматичен финал

Кениецът Джефри Камворор защити титлата си на кроскънтри при мъжете на 26 март в Кампала, Уганда.

Точно преди година на тази дата Камворор стана за втори път световен шампион на полумаратон, а в угандийската столица бяга на 10 км 28:24 за втория си златен медал на кроскънтри.

Няколкостотин метра преди финала на мъжете, обаче ситуацията въобще не беше в полза на Камворор. Рекламното лице на шампионата Джошуа Чептегей – шампион на Уганда по крос за тази година водеше убедително и нямаше изгледи някой да го победи. Хиляди местни фенове и съотборници на Чептегей бяха в екстаз от приближаващата втора победа на Уганда след тази при юношите на Джейкъп Киплимо. 500 метра преди финала краката на Чептегей просто спряха да работят и той с огромни мъки се добра до финала на 30-о място, но спечели ценни точчки за отборното класиране. През това време Камворор направи атаката си и отново триумфира пред съотборника си Ленард Барсотон – 28:36 и етиопецът Абади Хадис – 28:43.

Националният герой на Уганда – Стивън Кипротич – олимпийски шампион на маратон от 2012-а и световен от 2013-а финишира 17-и за 29:27, което помогна на отбора му да стане трети. Първи в отборното класиране са кенийците с 21 точки, само на точка пред Етиопия – 22.

Share Button