Мирела Демирева ще скача на Диамантената лига в Юджийн

Спортист №1 на България за 2016 година и сребърна медалистка в скока на височина от Олимпийските игри в Рио де Жанейро Мирела Демирева ще участва на турнира от Диамантенага лига в Юджийн (Орегон) на 26 и 27 май.

Носителката на сребро и от еврошампионата на открито в Амстердам през миналата година пропусна зимния сезон, тъй като не беше възстановена от контузия. В САЩ Демирева ще премери сили с почти всички най-добри състезателки в сектора в момента. Сред звездите е и олимпийската и европейска шампионка от миналата година Рут Бейтия (Испания), която продължава да печели медали на големите форуми и на 38 години.

Действащата световна шампионка в зала Вашти Кънингам (САЩ) също е сред участничките. 19-годишната американка има лично постижение от 1.99 м. 33-годишната й сънародничка Шонте Лоу, майка на три деца, също ще застане на старт пред родна публика. Сребърната световна медалистка от 2005 г. и бронзова олимпийска от 2008 г. е рекордьорка на САЩ с 2.05 м, а миналата година спечели своята 13-а национална титла. Най-големият международен успех на Лоу е световната титла в зала в Истанбул през 2012 г.

В звездната компания ще е полякинята Камила Личвинко, която е световна шампионка в зала от Сопот 2014 г., а през миналия сезон се нареди трета на планетарния форум в зала в Портланд.

Актуалната европейска шампионка в зала от Белград 2017 (с 2.01 м) Айрине Палшите (Литва) също ще е сред състезателките, които ще премерят сили на Диамантената лига в Юджийн. 24-годишната Палшите подели сребърния медал с Демирева на еврошампионата на открито в Амстердам през 2016-а.

Най-добрата италианска състезателка в дисциплината в момента Алесия Трост допълва компанията в сектора за скок на височина. 24-годишната Трост има световни титли при девойките младша и старша възраст, а на Олимпийските игри в Рио се нареди пета.

32-годишната Лавърн Спенсър е последната участничка, която ще се изправи срещу Мирела Демирева в Юджийн в края на май. Представителката на Санта Лучия, която завърши шеста в Рио, има личен рекорд от 1.98 м.

От всичките осем участнички българската е с най-слабо лично постижение на открито – 1.97 м. С най-добър резултат е Лоу (2.05 м), а още три са преминавали над 2 м – Рут Бейтия и Камила Личвинко (2.02 м) и Трост, която има точно 2.00 м. Кънингам е с 1.99 м, Палшите и Спенсър имат по 1.98 м.

Рая Иванова, sportal.bg

Share Button