99-годишен изпревари 92-годишен на 60 м

Двамата атлети водиха битка на още 4 дистанции.

На първенството в зала на САЩ за ветерани титлата в късия спринт на 60 м при най-голямата възрастова група спечели пилотът ветеран от Втората световна война 99-годишният Орвил Роджърс. Той изпревари само с 5 стотни преднина 92-годишния Диксън Хемпфил. Времето на победителя е 18.00 сек, срещу 18.05 за втория.

Дистанцията е най-късата сред тези, на които двамата водиха битка три дни. Преди това четири победи – на 200 м, 400 м, 800 м и 1600 м (една миля) – записа Хемпфил.

Заради възрастта си двамата нямат конкуренти в САЩ. За първи път се срещат преди четири години, когато започва и тяхното приятелско съпреничество. Роджерс печели титлата в зала на 60 м вече четвърта година поред.

Орвил Роджерс тренира лека атлетика от 50 години и през това време 13 пъти подобрява световни рекорди в различните възрастови групи от 60 до 3000 м. За да поддържа формата си, освен бягане, ветеранът три пъти седмично влиза във фитнес.

Диксън Хемпфил също тренира лека атлетика от 50 години. За това време не е пропуснал тренировка, освен за два кратки периода – през 1998 година, когато побада в автомобилна катастрофа и е с множество счупвания, и десет години по-късно, когато се подлага на операция на крака.

Следващото съпреничество между двамата ще бъде на първенството на САЩ на открито, което ще се проведе в Батон-Руж, Луизиана през юли.

 

Share Button