Тренировъчната система на Ренато Канова. Част 8 – основополагащи принципи

 

На какви основни философски принципи се гради системата на големия Ренато Канова?

Моята философия е много проста, обяснява един от най-успешните треньори на днешното време. За всяка дистанция ние трябва да увеличаваме обема на специфичните тренировки по време на специфичния период. А всички тренировки, провеждани през базовия и специалния период са необходими, за да успеем да постигнем това.

Ренато Канова използва веднъж на 3 – 4 седмици специален блок през специалния период и специфичен блок през специфичния период.

По време на специфичния период един бегач от световна класа трябва да постигне върхови показатели на физическите качества. Например, максимална скорост и мощ, като при спринтьор, максимална „реактивност“, като при скачач, и разбира се, максимална специфична издръжливост.

Затова е необходимо да се определят конкретно за всеки атлет тези най.важни качества, върху които трябва да се работи. Както вече обясних, разкрива своите тайни Канова, за бяганията на средни и дълги разстояния крайната цел е увеличаване на времето на работа със специфична скорост. Това ще осигури подобряване на резултата както на основната дистанция, така и на съседната по-дълга. За да постигне това, атлетът трябва да може да тренира с висока интензивност продължително време. Тук пред треньора следния проблем – как да подготви атлета за такъв тип тренировки и как да го възстанови след това.

Предлагам да сравним тренировката с външен „враг“, когото организмът трябва да идентифицира и да се научи да реагира на него. Или да си представим тренировката като ваксина: въвеждаме в организма някакво количество вирус, за да може тялото да разпознае „врага“ и да се бори с него, за да не разруши нашето здраве. Но ако вкараме прекалено много вируси, то те ще разрушат нашето здраве и ние ще ставаме все по-слаби.

Същото е при тренировката. Ако тренировката не е достатъчно интензивна, ние няма да получим необходимия тренировъчен стимул и организмът ни няма да се изкачи на ново, по-добро ниво, а дори може да ни върне и назад. Ако натоврането е прекалено интензивно, то ние ще претренираме, което ни прави все по-слаби и за да се върнем към нормални тренировки е необходима продължителна почивка.

В съвременната методология ние трябва да прилагаме много високо натоварване в специфичния период, но за тази цел трябва да сме свежи – както физически, така и психически. След такива натоварвания ние имаме нужда от качествено възстановяване, за да се получи суперкомпенсация. За тази цел се използват възстановителни тренировки. Но под понятието „възстановяване“ трябва да разбираме не само физическо, но и психическо. Свръхнатоварването, тежките тренировки натоварват изключително много нервната система. Но без тези свръхтренировки ние никога няма да постигнем своя максимален резултат. Затова най-добрите професионални атлети трябва да работят с психолог, който да може да прониква в тъмната, неизследвана зона, която нито самият състезател, нито неговият организъм познава, но която може да осигури стимул за излизане на ново, по-качествено ниво.

Ако тренировките са консервативни, организмът привиква към тях, тренировъчният ефект изчезва и това вече не е тренировка, а здравословен начин на живот. Затова основната задача на треньора, дори тренировъчната програма да е много добра, е да я променя, за да се избегнат различните типове адаптации. Адаптацията е главен враг на тренировъчния стимул и, следователно, на атлета, смята Канова.

Затова спринтът е спринт само тогава, когато ние правим ускорение с максимална интензивност. Ускоренията, отсечките по 200 м с интензивност 90 % от максималната вече не са спринт, но отлично средство за активация на високопрагови мускулни влакна. Затова ние правим къси спринтове срещу наклон с дължина не повече от 60 м, само няколко повторения, докато краката на атлета не станат тежки и честотата на крачката не падне. Обикновено това става много бързо при такова натоварване. Но тази тренировка стимулира и нервната система, затова това е най-добрият начин според мен.

Очаквайте част 9 от тренировъчната система на Ренато Канова – примерни тренировъчни програми.

Share Button