Тренировъчната система на Ренато Канова. Част 7 – мезоцикли в подготовката

 

Вече разгледахме различните типове тренировки, които използва Ренато Канова, италианският специалист, подготвил редица големи шампиони на нашето време в бяганията на средни и дълги растояния, в предишните 6 части на нашата поредица.

Сега ще ви запознаем тези тренировки в кои периоди се използват.

Преходен период

При Ренато Канова той заема обикновено 3 седмици в самото начало на посготовката, след като е приключил предишният сезон. През този период основната цел е да се вдигне общата работоспособност на ново ниво, като се използват следните типове натоварване: дълги кросове за повишаване на общата аеробна издръжливост, общоразвиващи силови упражнения за силова подготовка (във фитнес или на открито), спринтове срещу наклон за скорост, работа върху техниката на бягането. Този период изключително важен за всички дистанции от 800 м до маратон, категоричен е Канова.

Базов период

Продължава около два месеца. Това е най-важният в подготовката период, когато ние трябва да вдигнем обема до максималния, увеличавайки при това и интензивността на бягането. Това е най-важният, според италианеца, период в подготовката. За бегачите, специализиращи 800 и 1500 м, основната задача е да наблегнат на увеличаването на аеробната мощност и силовата издръжливост. Това съвсем не означава, че скоростта трябва да е максимална. Това означава, че важна продължителността на работата. Най-добрият вариант е да не се променя скоростта, а да се увеличава дължината на отсечките. Например, започваме с 62 сек на 400 м, постепенно увеличавайки отсечката до 600 м (1:33 мин), 800 м (2:04 мин), 1000 м (2:35 мин). Високи скоростти на този етап не ни интересуват.

За бяганията на 5000 и 10 000 м ние използваме този период за развитие на аеробни качества, като започваме с аеробна издръжливост и завършваме с аеробна мощ. В първата половина на този период ние увеличаваме обема на дългите пробези и общия обем. Във втората половина ние увеличаваме скоростта, съхранявайки общия обем и продължителността на дългите бягания.

Пред бегачите, специализиращи полумаратон и маратон, стоят абсолютно същите цели, като и пред бегачите на 5000 и 10 000 м. Така че в този период те могат да тренират заедно.

Но тук се получава и разликата. Състезателите на дълги бягания на стадион значително увеличават обема през този период, без да се набляга на интензивността. А за маратонците нещата стоят по друг начин – акцентът е върху интензивността, а не върху обема на бягането.

Специален период

Продължава около 2 месеца. Този период (мезоцикъл) не е определен точно като време и като тренировки. Подготовката е насочена към скоростта на основната дистанция, но в същото време се запазва високият обем.

В този перод пред нас стоят две основни задачи, обяснява Ренато Канова.

Първата задача: от гледна точка на биомеханиката. Тренировките за силови качества вече имат по-специфичен характер. При бегачите на средни и дълги дистанции се увеличава интензивността, но се намалява продължителността. При бегачите на полумаратон се увеличава продължителността, без да се променя интензивността.

Втората задача: от гледна точка на биоенергетиката. Скоростта на къси отсечки все повече се приближава към специфичната за дадената дистанция. Тя достига 95 % за аеробна поддръжка и 105 % за поддръжка на скоростните качества.

Разликата в подготовката между дългите и средните дистанции през този период е в следващото, обяснява Канова. За средните дистанции ние използваме много бързи къси интервали с голяма почивка или дълги интервали с общ обем 4 – 6 километра и интензивност 92 – 95% от състезателната. За дългите дистанции ние работим със скорости на 102 – 105% от състезателната и общ обем на интервалите 10 – 12 км (за дистанция 10 000 м), 12 – 15 км (за полумаратон) и 20 – 30 км (за маратон).

Ако погледнете на графичното изображение от този период, ще видите, че прилича на фуния, защото с увеличаването на интензивността се съхранява продължителността на бягането и расте скоростта.

Специфичен период

Тук ние трупаме специфичен за нашата дистанция обем, разказва Ренато Канова. Този специфичен обем се увеличава по два начина:

1) Увеличаваме броя на интервалите със състезателна скорост

2) Увеличаваме дължината на интервалите, запазвайки скоростта непроменена

Това правило работи за всички дистанции – от 800 м до маратон, категоричен е големият италиански специалист.

Например, работейки с бегач на 800 м (личен рекорд 1:44), ние сме правили 5 х 400 м за 50 секунди с почивка 5 минути. Сега ние добавяме още един интервал, като по този начин получаваме 6 х 400 м, но може и да увеличим интервала, като запазим времето за възстановяване и общия обем „работа“, като по този начин ще получим 4 х 500 м за 63 секунди.

При маратонците дългото темпово бягане (последните два пробега преди маратона) стават по-дълги (34 – 38 км). Специфичната скоростна издръжливост също се увеличава като обем. Например 4 х 5000 м с почивка 1 км за 3:30 мин вече става 5 х 5000 м.

Трябва да помним, че ни трябват качествени тренировки, но това е възможно само тогава, когато атлетът не е преуморен.

Затова в подготвителния период ние всеки ден правим голям обем, при който отсъства както много висока, така и много ниска скорост. По време на специалния период ние вече работим със състезателна скорост, но нейният обем е незначителен. По време на специфичния период атлетът трябва да има 2 леки дни преди тежката развиваща тренировка и също 2 след нея за възстановяване.

Очаквайте: Част 8 на тренировъчните съвети на Ренато Канова, в която той излага своите философските принципи, на които се базира подготовката му.

Боян Ив.БОЙЧЕВ

Share Button