Тереза Маринова защити дисертация в НСА

Олимпийската шампионка на троен скок от Сидни 2000 Тереза Маринова защити дисертация в Национална спортна академия „Васил Левски“ на 22 февруари 2017-а година.

Темата на научния труд, с който спортната легенда придоби титлата доктор,  бе „Управление и реализация на спортната форма в тройни скок за жени“. Изследването, направено с научния ръководител проф. Огнян Миладинов, анализираше данни от подготовката на Маринова и три други топ атлетки в тройния скок – Татяна Лебедева, Ямиле Алдама и Ива Пранджева.

Рецензенти на дисертацията бяха петима професори – Константин Жалов, Иван Иванов, Йонко Йонов,  Кирил Аладжов и ръководителят на катедра „Лека атлетика“ към НСА – Стефан Стойков.

Всички се изказаха положително за представения труд, а Маринова отговори обстойно и компетентно на поставените въпроси.

На защитата присъстваха и първият вицепрезидент на Европейската атлетическа асоциация, президент на АБАФ и БФЛА – Добромир Карамаринов, олимпийският шампион на троен скок от Сеул 1988-а и треньор на Тереза Маринова – Христо Марков, ректорът на НСА – проф. Пенчо Гешев, колективът на катедра „Лека атлетика“, студенти от НСА и хора от атлетическите среди в България.

Тереза Маринова спечели олимпийската титла през 2000-а година и продължи със супер серия от световна и европейска титла в зала през 2001- и 2002-а, като през лятото на 2001-а завоюва и бронзов медал от световното на открито. Българката все още държи световния рекорд за девойки в тройни скок – 14.62 – резултат, с който спечели световната титла за девойки в Сидни през 1996-а.

След отказването си от активна състезателна дейност Маринова стана два пъти майка, тренира групи с деца и основа популярния турнир за подрастващи атлети „Тереза Маринова и приятели“ през 2010-а. През 2012-а Маринова започна и преподавателка дейност в катедра „Лека атлетика“ към НСА. Тя работи и като спортен журналист в Българската национална телевизия и водещ по време на последните две олимпийски игри в Лондон 2012 и Рио 2016.

Share Button