Възстановяване и почивка

Обикновено слагаме равенство между тези два термина, но това съвсем не е така.

Затова преди да видим каква роля имат те в тренировъчния процес, нека ги обясним като понятия.

Почивката – това не е само времето, което прекарваме в сън. Не е задължително и да се разплуваме на дивана. Това е времето, когато не се натоварваме физически, като запазваме нисък пулс.

Възстановяването (или активното възстановяване) – това е начин да се намалят болките в мускулите, да се възстановят запасите от енергия, да се подобри гъвкавостта и еластичността им след тежки тренировки. Обикновено тук включваме лекото бягане и кръстосаната тренировка, при която се използват различни по тип упражнения, натоварващи различни мускули.

Кога и как да ги прилагаме?

Ако кажете на някой лекоатлет да си вземе пасивна почивка – тоест да не тренира, той ще ви изгледа странно. Аз също. Тук треньорите и специалистите се разделят на две групи. Едните смятат, че трябва да се тренира всеки ден – за бегачите на дълги разстояния това означава „нито ден без километър“. Други смятат, че един ден седмично лекоатлетът може да си даде пълна почивка. Когато обаче са налице следните симптоми: пренапрежение, лош сън, повишен пулс в покой, много тъмна урина, необяснима раздразнителност, то значи, че най-вероятно има преумора и почивката е задължителна. В противен случай рискувате падане на формата, травма или вирусно заболяване.

Възстановяването е задължително след тежка тренировка. Леко физическо натовраване, като крос, общофизически упражнения или такива за разтягане, ще ви помогнат да се справите с последствията от микроразкъсванията на мускулните влакна, получени от натоварването. Отделно за възстановяване на мускулите се използват масаж, различни водни и други съвременни процедури. Към възстановяването спадат още правилният хранителен режим, както и изполването на хранителни добавки.

По принцип на мускулите им трябват средно около две денонощия, за да се възстановят напълно. Това обаче не означава, че трябва да им дадете пълна почивка. Колкото по-опитен и трениран е един състезател, толкова по-малко време му трябва, за да се възстанови. Ако няма усещане за преумора, един ден с много леко бягане или кръстосана тренировка ще ви бъде само от полза.  Натоварването на това занятие не трябва да надхвърля 50 % от максималното. Може да използвате и друг спорт, като каране на колело, плуване, йога или интензивни упражнения за общофизическа подготовка.

От всичко казано дотук следва, че почивката е един от начините за възстановяване, но не и единственият.

Боян Ив. БОЙЧЕВ

Share Button