Балканският шампионат в зала – първи международен тест за младите български таланти

Българският национален отбор за юноши и девойки до 20 години вече е в Истанбул, а в 13:30 часа на 12 февруари (неделя) започва първият балкански шампионат за тази възрастова група.

Вижте програмата на шампионата тук

Новото състезание създадено от АБАФ (Асоциацията на балканските атлетически федерации) ще даде възможност на младите балканските атлети да проверят възможностите си в началото на годината и да „сверят“ часовниците преди големите летни шампионати – европейско първенство за юноши и девойки до 20 години в Гросето, Италия и планетарния форум за юношите и девойките до 18 години в Найроби, Кения.

27 български атлети, сред които,  за наша радост, и едни от най-големите таланти в Европа и света ще се срещнат с връстниците си.

С повишено внимание ще се следят изявите на Лиляна Георгиева, която направи фурор на националните шампионати в Добрич с пет национални рекорда в различни възрастови категории на 1500 м и 3000 м. Тракийката ще бяга на по-късата дистанция в Истанбул, а на 3000 м е записана Силвия Георгиева, която също впечатли още през мината година с рекорди на 2000 и 3000 м стипълчейз, както и сребърен медал на балканския крос.

Най-малката в отбора е Александра Начева (15 години), но тя е водачка в европейката и световна ранглиста на троен скок и ще участва в първата дисциплина на състезанието. В тройния скок при юношите пък ще се появи Георги Начев – шести на еврошампионата за юноши през 2016-а и с покрит норматив за континенталното първенство на открито през тази година.

Четиримата са едни от най-силните кандидати за призови места в Турция.

Двама от опитните в състава са Кристина Борукова и Михаил Михалев – участници в световното първенство за юноши и девойки до 18 години пез 2015-а. Борукова ще бяга 400 м, но специалността й е препятствия, където миналата година достигна до 61.10, а Михалев пък остана само на 4 сантиметра от норматива за европейското на гюле като тласна 17.71 в Добрич. Неговият съотборник Николай Петров също има шансове за постижение над 17 метра.

На 60 метра ще се появят четири от големите ни млади таланти в спринта – Антонио Иванов, Веселин Живков, Нелина Стоева и Никол Андонова. Иванов и Андонова вече имат опит с националия тим, а атлетката от „Европул“ дори бе избрана за „Спортист на 2016-а година“ на Бургас. Живков и Стоева ще направят дебют за националния отбор на България. Роденият през 2001-а година Веселин е най-малкия от нашите юноши, но на националния шампионат в Добрич спечели на 60 м без конкуренция при юношите до 18 години с 7.01, а Стоева три пъти записа постижения под 7.90 за титлата в късия спринт при девойките до 20 години.

На 800 м при юношите ще сме представени от единствения ни балкански шампион за юноши под 18 години за 2016-а – Мануел Петров, а на 60 м с препятствия ще участват Станислав Станков и Илия Сивков, които също имат голям потенциал.

В скоковете на височина и дължина при момчетата с балканските си връстници ще борят Георги Демирев и Михаил Иванов (с лични рекорди 2.00 на скок височина), както и Иво Стоянов и Благовест Георгиев, които ще гонят постижения над 7 метра (нормативи за европейско – 2.12 и 7.35).

Елена Георгиева от Варна също е родена 2001-а, но е близо до нормативите на 200 м и 400 м за световното първенство. На 800 м ще бягат две възпитанички на ямболската школа – Виктория Георгиева и Росица Канева.

Още щест атлетки в техническите дисциплини допълват отбора – Мила Лазарова и Диляна Йоргачкова са записани на 60 м с препятствия и имат за цел постижения под 9 секунди в международна конкуренция, а Симона Симеонова (скок дължина), Ариана Кузманова (скок дължина), Снежана Иванова (троен скок) и Елеонора Драгиева (скок височина) ще гонят международните нормативи.

ОТБОРЪТ НА БЪЛГАРИЯ:

ЮНОШИ

60 М

АНТОНИО ИВАНОВ

ВЕСЕЛИН ЖИВКОВ

 

800 М

МАНУЕЛ ПЕТРОВ

60 М С ПРЕПЯТСТВИЯ

СТАНИСЛАВ СТАНКОВ

ИЛИЯ СИВКОВ

СКОК ВИСОЧИНА

ГЕОРГИ ДЕМИРЕВ

МИХАИЛ ИВАНОВ

СКОК ДЪЛЖИНА

БЛАГОВЕСТ ГЕОРГИЕВ

ИВО СТОЯНОВ

ТРОЕН СКОК

ГЕОРГИ НАЧЕВ

ГЮЛЕ

МИХАИЛ МИХАЛЕВ

НИКОЛАЙ ПЕТРОВ

 

 

ДЕВОЙКИ

60 М

НЕЛИНА СТОЕВА

НИКОЛ АНДОНОВА

400 М

ЕЛЕНА ГЕОРГИЕВА

КРИСТИНА БОРУКОВА

800 М

РОСИЦА КАНЕВА

ВИКТОРИЯ ГЕОРГИЕВА

1500 М

ЛИЛЯНА ГЕОРГИЕВА

3000 м

СИЛВИЯ ГЕОРГИЕВА

60 М С ПРЕПЯТСВИЯ

ДИЛЯНА ЙОРГАЧКОВА

МИЛА ЛАЗАРОВА

СКОК ВИСОЧИНА

ЕЛЕОНОРА ДРАГИЕВА

СКОК ДЪЛЖИНА

АРИАНА КУЗМАНОВА

СИМОНА СИМЕОНОВА

ТРОЕН СКОК

АЛЕКСАНДРА НАЧЕВА

СНЕЖАНА ИВАНОВА

Share Button