И Татяна Лебедева бе лишена от два медала от Пекин

Рускинята губи сребърните си отличия в скока на дължина и в тройния скок, които тя спечели на олимпийските игри в китайската столица през 2008 година.

Оказва се, Татяна Лебедева е сред атлетите, чиито проби след подторен анализ се оказват положителни. В пробата е открит забраненият стар познайник „туринабол“.

Треньорът на Лебедева Вячеслав Догонкин категорично отрече възпитаничката му да е използвала забранени препарати и да е нарушавала действащите по това време правила. Той смята, че скачачката е поредната жертва на политически игри.

Самата Лебедева заяви, че ще си търси правата по съдебен ред. Тя обясни, че пробата й е проверявана веднъж през 2008 година на самите игри, после през 2009 и сега, чак при третото отваряне, е обявена за положителна. Затова задава въпроса как е съхранявана чиста през този период.

Татяна Лебедева е една от най-популярните руски лекоатлетки. След края на състезателната си дейност тя разви успешна политическа кариера в Русия. Лебедева бе и в изпълнителния комитет на Световната асоциация на олимпийците, откъдето днес подаде оставка.

Освен двата й отнети медала, рускинята има златен в скока на дължина и бронзов в тройния скок от Атина през 2004 и сребърен в тройния скок от Сидни през 2000 г.

Share Button