Олимпийски медалистки в атлетиката получиха признание от ММС

Едни от най-именитите български атлетки Мирела Демирева, Иванка Христова и Йорданка Благоева бяха наградени във втората Нощ на шампионите организирана от Министерството на младежта и спорта и Българския спортен тотализатор на 20 януари 2017-а.

Иванка Христова и Йорданка Благоева получиха почетния знак на Министерството на спорта за заслуги към български спорт.

Мирела Демирева взе чек от 50 000 лв за най-добър спортист на България осигурени от Българския спортен тотализатор.

Иванка Христова и Йорданка Благоева са участвали в четири олимпийски игри през богатите си спортни кариери. Христова е първата българска олимпийска шампионка в леката атлетика (1976-а) и има бронзов олимпийски медал от 1972-а, както и световен рекорд на гюле.

Йорданка Благоева е първата българска световна рекордьорка като през 1972-а подобрява върховото постижение в скока на височина. Благоева има два олимпийски медала – сребро (1972-а) и бронз (1976-а). Наградата й бе връчена ден след като тя отпразнува 70-я си рожден ден.

Мирела Демирева спечели сребърен олимпийски медал от игрите в Рио през 2016-а и бе обявена за „Спортист на България“ за миналата година. По-рано през същия ден на Демирева получи и награди от партньори на БФЛА на церемония „Атлет на България“ в анкетата на списание „Атлетика“.

Снимки: Илиан Телкеджиев, lap.bg

Share Button