Тихомир Иванов пред Sportal.bg: Трябва да премина границата от 2.30 м, за да атакувам висини в атлетиката

Тихомир Иванов изпрати най-успешната година в своята кариера.

22-годишният плевенчанин се нареди пети в скока на височина на Европейското първенство в Амстердам през юли, а през август зае десета позиция в дебюта си на олимпийски игри, като и на двата форума изравни личното си постижение от 2.29 м. Възпитаникът на Георги Гетов се нареди трети в подреждането за „Атлет на годината“, след като беше изпреварен от Мирела Демирева и Ивет Лалова-Колио. Иванов днес (20 януари) получи награди за представянето си, а и беше избран за „Изгряваща звезда“ за 2016 г. Ето какво сподели Иванов пред медиите след награждаването си:

– Тихомир, осмисли ли вече какво постигна през 2016-а година и каква е равносметката ти за изминалата година?
– След изминалите месеци след Олимпиадата и сезона осмислих напълно какво съм постигнал и съм изключително доволен.

– А какво искаш да постигнеш през 2017-а и с какви състезания ще започнеш?
– Подготвяме се и за момента всичко върви добре, предстои старт в близките три седмици, ще стартирам на националния шампионат в Добрич като първо състезание, след това предстоят няколко турнира извън България. Надявам се да вляза в топформа и да се представя на ниво на предстоящото Европейско.

– Какъв резултат ще гониш зимата и напълно здрав ли си?
– На този етап нямам никакви здравословни проблеми, напълно здрав съм и се надявам в продължение на сезона това да се запази така. Не акцентираме върху точен резултат, зимата е преходен период, няма много бази за подготовка в България, пътуваме постоянно, за да намерим точното място, за да се подготвяме. Но всички знаете, че очаквам резултат над 2.30 м, заявих го още след Олимпиадата. Наистина се надявам да успея да го реализирам още зимата, за да имам изградена психика за летния сезон.

– Последно води подготовка във Велико Търново и ти предстои заминаване за Добрич…
– Във Велико Търново имаме възможността да използваме пистата, тъй като няма много трениращи деца и атлети. Използваме цялата писта, за да мога да скачам от цял разбег. Условията там са добри, не се оплакваме, тренираме по къс клин, което е напълно нормално като уловия за топатлети. След няколко дни заминаваме за Добрич, където ще има лагер с националния отбор, ще изкараме една седмица там преди националния шампионат.

– Залата в Добрич е опасна, не се ли притесняваш за здравословното си състояние?
– Наистина залата е доста стара, пистата е амортизирана, но не мисля, че това ще попречи на стартирането ми. Ако не съм достатъчно добре подготвен, пак ще има старт, но няма да е това, което всички очакват – скокове на 2.30 м. Трябва време. Аз не съм Иван Ухов да стартирам на 2.35 м. Може би той е много добре подготвен. Аз очаквам стартиращ резултат около 2.20 – 2.25 м.

– Европейското първенство в зала е в Белград, очакваш ли да има сериозна българска подкрепа?
– Европейското е само на няколкостотин метра от България, надявам се това да подтикне българските фенове на леката атлетика, а и на целия спорт,  да дойдат. Това ще е голям форум, ще може да се наблюдават не само българските атлети, а и топатлетите на Европа.  Надявам се да има достатъчно хора, които да подкрепят топатлетите и българския национален отбор.

– Лятото предстои Световно първенство в Лондон, където конкуренцията ще е още по-сериозна, особено в твоята дисциплина. Следиш ли какво се случва с конкурентите ти и с твоя близък приятел Джанмарко Тамбери?
– Ще бъде голяма битка, както на Олимпиадата. Но аз вече успях да се сблъскам с тоаплетите, с някои от тях не се бях срещал никога, но го направих на Олимпиадата. Не е толкова плашещ факта, че те имат доста по-добри резултати и по-стабилни от моите, но аз мисля, че с успешна подготовка през преходния период ще можем да сме конкурентоспособни на техните резултати.

С Тамбери се чуваме през няколко седмици – те бяха на подготвителен лагер в Южна Африка. Ние не успяхме да се докоснем да тренираме заедно през зимата, тъй като той претърпя контузия и му беше нужно време, за да се върне към своите най-добри качества. За момента той е добре и мисля, че лятото ще скача. Зимата със сигурност няма да скача, защото не е напълно възстановен.

– Какво си пожелаваш за 2017-а?
– На първо място да съм здрав и да успеем да се подготвим с екипа ми. Може би тази граница от 2.30 м трябва да бъде премината, това е психологическа граница, която искам да преодолея, за да мога да атакувам висини в леката атлетика.

Рая Иванова, sportal.bg

Share Button