Мирела Демирева получи награди за Атлет номер 1 на България

Вицешампионката в скока на височина от олимпийските игри в Рио Мирела Демирева беше наградена като „Атлет на 2016-а година“ в анкетата на списание „Атлетика“. Церемонията се състоя на 20 януари в хотел „Метрополитен“ в София.

Главният редактор на списание „Атлетика“ Антон Бонов направи кратка ретроспекция на анкета на списанието, която датира от 1999-а година и поясни, че основната цел на допитването е уважение към труда на атлетите, популяризиране на успехите им и реклама на атлетика в обществото. Бонов каза, че през миналата година в анкетата са участвали 38 спортни журналисти и атлетически експерти.

Президентът на Българска федерация лека атлетика Добромир Карамаринов обяви Мирела Демирева за атлет номер 1 и спомена, че както миналата година атлет номер 1 в страна ни е и спортист номер 1 на България, което говори само по себе си за напредъка на българската атлетика.

Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации” на Мтел, един от спонсорите на БФЛА и списание „Атлетика“, връчи смарт телефон на Демирева и каза, че БФЛА и Мтел са успешни партньори вече 4 години, а атлетиката в този период има много успехи. Захариева анонсира, че по новия спортен телевизионен канал на Мтел – Спорт 1, който стартира от 14 януари, ще се излъчват турнирите от „Диамантената лига“, където се надява да види и Мирела Демирева.

Атлет номер 1 на България получи и сребърна монета от основния спонсор на БФЛА Първа инвестиционна банка по повод годината на петела (2017) от Ивайло Александров (Директор Корпоративни комуникации на ПИБ).

Смартфони и сребърни монети имаше и за другите ни финалисти от олимпийските игри. Тихомир Иванов получи наградата си заедно с треньора си Георги Гетов и бе определен за Изгряваща млада звезда на българката атлетика. Ивет Лалова-Колио също бе отличена за изключителна кариера след повече от 12 години в световния спринт. Ивет не присъства на церемонията, защото тренира в Италия.

Подаръци от БФЛА получиха 14-годишните атлети Мила Димитрова и Кирил Петков, които спечелиха миналогодишната верига състезания за млади таланти „Мтел атлетика за младежи“.

В края на церемонията Добромир Карамаринов връчи и почетен плакет на бившия шампион и рекордьор в скока на височина Красимир Дачев, който е един от меценатите в българския спорт и подпомага финансово подготовката на Тихомир Иванов.

Анкета за Атлет на България за 2016-а година – Топ 10:

  1. Мирела Демирева (скок височина) – 376 точки
  2. Ивет Лалова-Колио (100 и 200 м) – 326
  3. Тихомир Иванов (скок височина) – 304
  4. Радослава Мавродиева (гюле) – 209
  5. Момчил Караилиев (троен скок) – 164
  6. Габриела Петрова (троен скок) – 130
  7. Георги Цонов (троен скок) – 123
  8. Митко Ценов (бягания на средни и дълги разстояния) – 81

Лиляна Георгиева (бяганията на средни и дълги разстояния) – 81

  1. Диляна Минкина (бягания на средни и дълги разстояния) – 73

Снимки: Илиан Телкеджиев, lap.bg

Share Button