Демирева пред Sportal.bg: Вече съм на едно различно ниво

Мирела Демирева изпрати най-успешната година в своята кариера.

27-годишната българка спечели сребърни медал в скока на височина на Европейското първенство в Амстердам и на Олимпийските игри в Рио де Жанейро, като през сезона постигна и личен рекорд в сектора. Заслужено тя получи множество отличия, сред които „Спортист на годината“, „Спортен Икар“, а днес беше наградена и за „Атлет на България“ за 2016 г. Ето какво сподели Демирева след поредния приз:

– Мирела, събраха ти се много награди напоследък, свикна ли вече с церемониите?
– Поредното признание, поредната награда. За мен това е много скъпа награда, тъй като ужасно много обичам леката атлетика, ужасно много обичам да скачам. Това е много престижна награда за мен.

– Какви са плановете ти за годината, предстоящите състезания?
– Все още не сме взели окончателно решение за зимния сезон, не съм се отказала напълно. Остава ми, както се казва на жаргон „да опъна дългия разбег“, за да видя как ще е коляното ми. Чувствам се много добре, наистина в много добра форма. Единственото, което трябва да преценим, е доколко е безопасно за мен да скачам на 100 процента.

– Отшумяла ли е напълно тази контузия или още не може да се каже?
– Още не мога да кажа на 100 процента. Знам със сигурност, че контузията ще мине, но не знам колко време ще отнеме това и дали ще имам време да се подготвя, защото въпросът е не само да се пусна да скачам зимния сезон, а да се пусна и да скачам много добре.

– Каква е голямата ти цел за 2017-а?
– Определено искам да скоча 2.00 метра и наистина искам да бъда най-добрата в сектора.

– Възможно ли е да видим 2.00 м от теб през зимата, ако си здрава и скачаш?
–  Защо не? Мисля, че вече съм на едно различно ниво. Дори самата емоция от Олимпиадата имам чувството, че ме издигна на това ниво. Още лятото бях готова за 2.00 м, въпросът е само да съм здрава, емоционално да се чувствам добре, да съм в настроение.


–  Европейското първенство в зала е доста близо до България – в Белград, предполагам, че ще има и доста българи. Не ти ли се скача там?
– Ужасно много ми се скача, но трябва да съм разумна, защото в интерес на истината основната цел е Световното през лятото.

– Очакваш ли да допуснат Мария Кучина и останалите руски атлети като неутрални състезатели, това ще засили ли конкуренцията в сектора?
– Смятам, че е хубаво да има конкуренция, тъй като има една тенденция колкото се скача повече, толкова всички скачаме. Не само един да скача най-много. Не мога да прогнозирам дали ще ги пуснат, но нямам нищо против да скачат, защото и те се трудят и заслужават да скачат, да постигат резултати. Аз знам, че ще дам най-доброто от себе си, така че няма значение кой е на пистата.


– Ако си здрава и на тренировка усетиш, че можеш да скачаш, състезания в Холандия ли ще направите?
– Още не сме планирали състезания, тъй като не е коректно да обещаваме на организаторите на турнири, че ще ходим, след като не знаем. Предполагам, че ще направя състезания в чужбина, тъй като в Холандия няма много състезания в зала. Но намирането на състезания за мен този сезон е доста лесно.

Рая Иванова, sportal.bg

Share Button