70 мнения и спомени за Йорданка Благоева

Йорданка Благоева навърши 70 години на 19 януари 2017-а, а тържеството по случай годишнината й, което бе в Музея на спорта на Националния стадион „Васил Левски“, се превърна в урок по история на леката атлетика с главно действащо лице  …. Йорданка Благоева.

Управителката на музея Катя припомни за кратко най-ярките моменти от кариерата на Благоева (два олимпийски медала и първия български световен рекорд в леката атлетика) и спомена, че и на 50 годишнината си, и на 60 годишнината си Благоева е празнувала там, както и че е подарила медалите си на музея.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова продължи с активната роля на Благоева в кампанията на София за „Европейска столица на спорта 2018“ и положителния имидж, които носи атлетката на града.

Кметът на община Монтана Златко Живков също припомни, че Благоева е почетен гражданин в родното си място и че атлетката е започнала спортния си път от северозапада. (Тя е от монтанското село Горно Церовяне). Живков подари картина на Благоева озаглавена със символичното име  „Полет“.

Световната рекордьорка в скока на височина и председател на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова върна спомените 40 години назад, когато Благоева е скачала и е подарила фанелка на малката Стефка, която е донесла успехи и е вдъхновила най-успешната атлетка в скока на височина за всички времена.

В тази връзка бегачката Светла Златева направи паралел с шорти подарени й от Благоева, с които тя прави световен рекорд на 800 м. Златева разказа умилителен случай, когато Благоева е дала всичките си джобни пари, за да й купи 3 рози във Франция и как двете са живели в една стая по всички състезания в чужбина.

Президентът на БФЛА и АБАФ и първи вицепрезидент на Европейската атлетика Добромир Карамаринов разказа в какви условия е тренирала Благоева, за да постигне успехите си. За разбега си в тясната зала в Монтана тя се е засилвала през врата в съседна стая. Карамаринов още спомена, че Благоева е пример за сегашното поколение атлети.

Един от треньорите на Данчето Иван Сеизов посвети стихотворение на атлетката, както и преподавателката поетеса в НСА Юлия Мутафова.

Заместник министърът на младежта и спорта Асен Марков поздрави юбилярката и спомена, че тя ще получи награда от министерство на 20 януари в „Нощта на шампионите“.

Ректорът на Национална спортна академия „Васил Левски“ професор Пенчо Гешев също поздрави Йорданка и припомни, че тя е възпитаник на висшето учебно заведение. Доайенът на треньорите и преподавателите професор Константин Жалов направи заключението, че Благоева е една от малкото световни рекордьорки, който са защитили докторат, а ръководителят на катедра „Лека атлетика“ при НСА професор Стефан Стойков даде плакет на юбилярката и подчерта ролята на катедрата при обучението на треньорските кадри, които подготвят големите шампиони.

Още много приятели на Благоева взеха думата в едночасов маратон по атлетическа история.

Как Европейската атлетика награди Йорданка Благоева четете тук

Повече за тържеството на легендарната атлетка вижте тук

Снимки: Илиан Телкеджиев, lap.bg

Share Button