На този ден … Йорданка Благоева навърши 70 години

Днес, 19 януари 2017-а, първата българка световна рекордьорка в леката атлетика Йорданка Благоева навърши 70 години.

Една от най-добрите български атлетки за всички времена посрещна десетки гости в Музея на спорта на Националния стадион „Васил Левски“ в София и беше поздравена от институции и личности от елита на българския спорт.

Първият вицепрезидент на Европейската атлетическа асоциация и президент на БФЛА Добромир Карамаринов връчи специална плакета от името на Европейската атлетика. Именитата спортистка беше уважена от президента на Българския олимпийски комитет и настояща световна рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова, кмета на град София Йорданка Фандъкова, кмета на град Монтана Златко Живков, заместник министъра на спорта Асен Марков, а много други институции изпратиха цвета, подаръци или поздравителни адреси.

Най-големите спортни успехи на Благоева са сребърен (1972) и бронзов (1976) медали от олимпийски игри, а през 1973-а завюва и европейска титла в зала в Ротердам. Тя е участника на четири олимпийски игри (1968, 1972, 1976 и 1980). На 24 септември 1972 г. в Загреб Благоева поставя първия български световен рекорд в леката атлетика като преодолява  1.94 в скока на височина. Датата става емблематична за родната атлетика като на 24 септември Христо Марков през 1988-а и Тереза Маринова през 2000-а година печелят олимпийски титли за България в тройния скок, а световния рекорд на скок височина и до ден днешен е български благодарение на феноменалните 2.09 на Стефка Костадинова от 1987-а.

След приключване на състезателна дейност Йорданка Благоева остава в спорта като активно работи в различни сфери – ръководител на атлетиката в Левски, председател на съюза на аеробиката, вицепрезидент на Българския олимпийски комитет и още няколко престижни обществени функции свързани с развитието на българския спорт.

В словото пред приятели и колеги Благоева подчерта, че най-голямото й богатство днес е семейството й – съпруга, две деца и петте внучета.

Тържеството завърши с коктейл и много весело настроение.

Снимки: Илиан Телкеджиев, lap.bg

Share Button