Тренировъчните съвети на Ренато Канова. Част 3 – баланс между натоварване и възстановяване

 

Нека си припомним с какво завърши втората част от тренировъчните съвети на големия италиански треньор Ренато Канова.

Той смята, че най-важните качества за един треньор са гъвкавост на мисленето и фантазия.

Според него обаче повечето европейски и американски специалисти нямат такава гъвкавост и това е системна грешка Когато тренирате група от бегачи, може би възстновителният ден за един трябва да е днес, за друг – утре. Трябва да знаете какво да дадете на вашите състезатели днес, а не да гледате плана, написан преди седмица, съветва Канова. Има много атлети, които са силно мотивирани да постигнат резултати и искат да тренират за това. Само че тежката тренировка невинаги е добра тренировка. Много е важно да се разбере това. Защото след такава тренировка много време и внимание трябва да се отделя за възстановяване. Когато имате период от тежки тренировки, целта е да получите от него суперкомпенсация. Само тогава в новия цикъл ще се влезе с по-високо ниво на тренираност. А нали в това е смисълът на тренировките. Но има случаи, когато две тежки тренировки, изпълнени без атлетът да се е възстановил между тях, може да го унищожат и да загубите 1 – 2 месеца за възстановяване. Това е причината за множество провали на именити атлети на отговорни състезания. С приближаване на големите състезания тренировките стават много агресивни, което е свързано с нашия манталитет. Тренира се, без да се мисли за възстановяването. Резултатът е изтощение точно преди големия старт. Не се съблюдава балансът между натоварване и възстановяване.

Удоволствието от тренировките не е задължително да е лекото бягане. Това може да са и тренировките с максимална мотивация. Получават се, когато и треньорът, и атлетът нямат съмнения в правилността на подготовката.

Всеки професионален атлет знае, че някои тренировки ще бъдат много тежки. Но това е неговият личен избор. Когато той е уверен, че програмата за подготовка е правилна, той се справя с нея и получава истинско удоволствие от това.

Проблемите възникват, когато атлетът започва да се бои от тежките тренировки и те изтощават неговото тяло и разум.

За да се избегнат тези негативни моменти от най-тежките тренировки, трябва внимателно да се моделират натоварванията. Атлетите трябва да са физически и психически свежи преди тези тежки тренировки, но и да знаят, че без тях е невъзможно да постигнат успех.

Шампионите могат да се наслаждават на победите и много добре знаят какво им е необходимо, за да ги постигнат. И затова умеят и обичат да се наслаждават на тренировките до отказ, проверявайки силата на волята си. Но те не обичат да бягат бавно, смятайки го за напразна загуба на време. Много важно е да правим разлика между лекото бягане (което не е тренировка, а бягане за здраве и затова е необходимо) и бързите тренировки. Основният проблем е кога да се дават на атлетите бързи тренировки и в какво количество. Прекалено високата интензивност (тук не става въпрос за конкретна занятие, а за продължителен период от време) води до момента, в който атлетите започват да избягват тежките тренировки и заради постоянната физическа и психическа умора. Така пада качеството на подготовката и преумората става основна причина за липсата на високи резултати, категоричен е италианецът. 

Можем да квалифицираме изполваните типове тренировки много просто, въз основа на три фактора: скорост, продължителност и крайна цел.

Ренато Канова прилага в подготовката на своите атлети четири типа тренировки:

1. Възстановителна – основната й цел е да ускори възстановяването на атлета преди интензивна развиваща тренировка.

2. Базова – целта й е да осигури изграждане на аеробна база за адекватно увояване на интензивните тренировки.

3. Специална – която е необходима за поддържане на специфичната тренировка.

4. Специфична – насочена към подобряване на резултата на основната дистанция.

И тук възникват следните проблеми: как по най-добрия начин да се осигури поддръжка на специфичната тренировка и как да се увеличи процентното съотношение на специфичния обем спрямо общия километраж?

Следва продължение – подробности за четирите типа тренировки на Ренато Канова.

Боян Ив. БОЙЧЕВ

Share Button