Атлетите са сред най-добрите спортисти в България

2016-а бе една от най-успешните години за българската атлетика в новия век.

Това не остана незабелязано от спортните журналисти и експертите следящи отблизо българския спорт. Вицешампионката в скока на височина в скока от олимпийските игри в Рио и европейското първенство в Амстердам Мирела Демирева бе избрана за „Спортист на годината“ в анкета на спортните журналисти организирана от „Нове холдинг“. Ивет Лалова-Колио, която записа супер сезон с два сребърни медала от еврошампионата (100 м и 200 м) и финал на 200 м от олимпийските игри, зае четвърто място в престижната анкета.

Община Стара Загора и клуб „Берое“  обявиха Мирела Демирева за спортист номер едно. София Събева е най-добрата треньорка в старозагорския атлетически клуб, а Донка Гургулиева бе наградена заради юбилея си 80 години и заслуги към развитието на атлетиката в града. Освен Мирела още 10 атлети от „Берое“ получиха признание на специална церемония в края на декември.

Финалистката от световно в зала и европейско на открито на гюле Радослава Мавродиева стана Спортист на община Сливен, а Момчил Караилиев, който бе четвърти на еврошампионата е втори в класацията. Най-добрият треньор на Сливен е Валентина Желязкова, която е леля и треньор на Радослава.

В Плевен най-добър треньор е настаникът на финалиста от олимпийските игри и европейското първенство в скока на височина Тихомир Иванов – Георги Гетов. Самият Тихомир е картотекиран в Свищов, но Гетов спечели приза с постиженията на останалите си състезатели като Матилда Ангелова и братът на Тихомир – Михаил Иванов. В десетката на Плевен са младите таланти Матилда Ангелова (скок височина) и Полина Макаева (диск).

Участникът на олимпийските игри и европейското първенство на 3000 м стипълчейз Митко Ценов бе избран за седми път за Спортист на Мездра, а треньорът му Йоло Николов също за седми път е треньор на годината. Подгласничка на Митко в Мездра стана Милица Мирчева. В десетката на спортистите от северозападния град влезнаха още трима представители на „Атлет 93“.

Състезателите на „Евър”- Варна специалисти в бяганията на средни и дълги разстояния – Силвия Георгиева и Емануел Петров бяха сред отличените по време на церемонията за награждаване Спортист на Варна.

Спортист на Софийска област е младата бегачка Диляна Минкина.

Пловдив избра талантливите Лиляна Георгиева и Мила Димитрова за най-добри млади спортисти, но в десетката при големите, за учудване на спортните специалисти, не попаднаха олимпийските състезатели на троен скок Габриела Петрова, Георги Цонов и Румен Димитров.

В Ямбол двама атлети намериха място в десетката за спортист на годината. Скачачът Георги Начев е втори в класацията, а спринтьорката Габриела Георгиева е пета в класирането. 

В Луковит за най-добър спорист на общината бе награден шампионът в бяганията на дълги разстояния при младшата възраст Андрей Трифонов. Християна Брайкова е на втора позиция, а в десетката намериха място атлетите Данчо Робертов и Николай Кирилов. Наставникът на атлетите Атанас Иванов е треньор на годината.

В Бургас родената през 2000-а година Никол Андонова, която е шесткратна национална шампионка при девойките младша възраст и национална състезателка, бе класирана на седмо място сред спортистите на морския град.

„Черно море 2005“ – Балчик обяви за пети път Айхан Апти за атлет на клуба. Софийският клуб „Юниверсал“ път награди най-добрите си атлети в началото на декември, а бегачът на дълги разстояния Александър Сръндев стана номер едно.

Share Button