Тренировъчната система на Ренато Канова. Част 2: бягане срещу наклон

 

Ако ще тренирате скорост за финален спринт, най-добре е да е срещу наклон.

 

Ренато Канова смята, че това е най-ефективно и безопасно. Етиопците много тренират спринт, и не само срещу наклон, но и на писта. Хайле Гебреселасие два пъти в седмицата е бягал отсечки по 60 м с шпайкове в пълна сила. По този начин той е работил върху чистата си скорост. И тук е голямата разлика между кенийци и етиопци, разказва големият специалист. Кенийците никога не правят спринт в чист вид. За тях скорост е бягане на отсечки по 200 м, но не в пълна сила. При кенийците акцентът е върху свободното, отпуснато бягане, а спринтът е съвсем друга тема.

 

Спринтът срещу наклон има много плюсове. На мен обаче ми е трудно да обясня на маратонеца цялата ценност на това упражнение, но е факт, че всички мои атлети, без изключение и без значение на специализацията, го правят, казва Канова. Спринтът трябва да е с максимално усилие, като възстановяването между отделните отсечки е без значение. Целта е да започнат да работят максимално количество мускулни влакна и единстният начин да го направим е да вложим максимални усилия. Нашият „двигател“ не може да бъде сравняван с този на автомобила. Например, ако автомобилът се движи с 200 км/ч, то тогава оборотите на двигателя ще бъдат около 5000, а ако скоростта е 100 км/ч, оборотите ще са 2000 в минута, като при това принципът на работа не се променя. В нашия организъм, в нашия „двигател“ нещата протичат по друг начин. Да си представим, че мускулите на краката ни имат 100 мускулни влакна. Ако бягаме срещу наклон на пълна сила, ние практически активираме всичките 100 мускулни влакна. Ако обаче бягаме крос, активни са 20, а останалите са неактивни. При това активните винаги са едни и същи. Ако бягате 1500 м, то активните може да са 60, но в никакъв случай – 100. Така 40 влакна винаги ще бъдат неактивни. Но тези неактивни влакна могат да бъдат използвани за финалния спринт, само че за финала те трябва да бъдат свежи, в противен случай нищо няма да се получи.

 

Усилието срещу наклон трябва да е с продължителност 10 – 15 секунди с пълно възстановяване между отделните отсечки. Наклонът трябва да е добър. Два или три градуса имат различен ефект. Освен това бягането срещу наклон дава и специфична сила.

 

Канова казва, че не използва фитнес уреди и щанга в подготовката на своите атлети. Понякога включва много остър 15-градусов наклон с дължина 30 м. Това напълно замества полуклека с щанга, дори ефектът е много по-силен, защото атлетът работи при по-динамичен режим. Мнението на специалиста е, че тежестта на тялото при бягането срещу наклон е напълно достатъчна за силова подготовка.

 

Ренато Канова обяснява, че тренировката срещу наклон има множество варианти. Винаги съм давал пример с една моя тренировка срещу наклон с дължина 400 м. Оттогава непрекъснато ме питат: „А какво да правя, ако дължината на наклона е 300 м?“ Фантазирайте, търсете собствени варианти. Ще разкажа история на повече от 30 години. Бъд Уинтър е треньор на олимпийския шампион от 1968 година Томи Смит. Тогава аз още бях млад треньор. Веднъж Бъд разказа, че за развитие на силовите качества на Томи е използвал наклон с дължина 87 ярда. Ние всички се чудехме: „Защо точно 87 ярда? Това са около 80 метра. Ускоренията са били по 10 – 11 секунди. Добре, но защо?“ Дискусията продължи два часа. Накрая решихме да попитаме треньора и ето какво ни каза:„Защо 87 ярда? Много просто – на 88-ия започва спускане“, си спомня именитият специалист.

 

Понякога се опитваме да обосновем всичко от научна гледна точка. Но използвайте умно всичко, с което разполагате, съветва Канова. Те са разполагали с наклон с дължина само 87 ярда и затова са използвали такава дължина. Пърси Черути, треньор на олимпийския шампион Херб Елиот, е използвал в подготовката му бягане по пясъчни дюни, защото са имали пясъчни дюни, не и наклони. Когато говорим за някоя система, проработила при даден спортист, то останалите се опитват сляпо да я копират, без да проявят дори и малко фантазия. Ако аз съм в гората и искам атлетите ми да правят упражнения с тежести, използваме стволове на дървета с тегло 20, 25, 30 килограма. Намирам такива, използвам ги, но когато други започнат да ни копират, това е глупост. Треньорите трябва да бъдат по-гъвкави. Според мен, гъвкавост на мисленето и фантазия – това са едни от най-важните качества на добрия треньор, е мнението на Ренато Канова.

 

 

Продължението следва!

 

Боян Ив. БОЙЧЕВ

Кой е Ренато Канова може да видите тук.

Тренировъчната система на Ренато Канова. Част 1: специфична работоспособност – може да видите тук.

 

Share Button