Мо Фара пренебрегнат защото не е досатъчно британец?

Мо Фара направи втори олимпийски дубъл с титли на 5000 и 10 000 м на игрите в Рио. Това обаче се оказа недостатъчно за да бъде по-напред от четвърто място в анкетата на BBC за „Спортна личност на годината във Великобритания”.

Анди Мъри взе наградата за трети път в последните 4 години с 247 419 гласа (33,1%) пред Алистър Браунли (триатлон) със 121 665 (16,3%), Ник Скелтън (конен спорт) със 109 197 (14,6%), Фара с 54 476 (7,3%) и др. Мъри безспорно заслужаваше да е №1. Той стана първият тенисист защитил олимпийска титла на сингъл, освен това спечели за втори път „Уимбълдън”, игра във финалите на Откритото първенство на Австралия и „Ролан Гарос”. А за завършек на сезона триумфира в турнира „Мастърс” в Лондон и стана за първи път №1 в световната ранглиста.

Браунли също защити олимпийската си титла в триатлона и е първият направил това. 58-годишният Скелтън пък спечели индивидуалната надпревара по прескачане на препятствия с коня си „Биг Стар” и стана най-възрастният олимпийски шампион в конния спорт и най-възрастния за Великобритания изобщо от 108 години!

Според мнозина специалисти Мо все пак заслужаваше място в тройката. Неговото постижение от два дубъла на 5000 и 10 000 м е правено само един път в историята – от финландеца Ласе Вирен (1972 и 1976). Гласуването в анкетата се извършва по време на церемонията с публичен вот по телефона и това донякъде обяснява резултатите. Получава се по-скоро състезание по популярност и народна обич. „Не знам защо стана така. Може би някои хора не го виждат като британец. Той също така тренира другаде. Много е жалко, защото за мен той олицетворява перфектната британска приказка. Ние трябва да стоим зад това – човек идва в Обединеното кралство като младеж, като бежанец. Бивш учител забелязва неговия талант за да може един ден той да представя новата си родина като №1 на световната сцена”, заяви Браунли след церемонията и призна, че той е щял да даде своя глас за Фара.

Мо е родом от Сомалия, а в последните години се подготвя в САЩ при противоречивия треньор Алберто Салазар. „Аз щях да гласувам за Мо Фара. Това което прави е възхитително, работи невероятно много и подлага тялото си на унищожителен режим. Атлетиката има много фенове, но явно те не гледаха днес церемонията. След спечелването на всички тези златни медали той е достоен за наградата”, заяви пък Скелтън.

През 2012-а историята беше подобна. Фара направи първия си дубъл, но отстъпи на трима олимпийски шампиони. Тогава наградата взе Брадли Уигинс (колоездене) с 492 064 вота или 30.25% от гласовете пред Джесика Енис (седмобой) с 22,92% и Анди Мъри (тенис) с 14,17%, а Мо остана четвърти с 8,07%.

Share Button