Гебреселаси налага доживотно наказание за допинг в Етиопия

Легендарният бегач на дълги разстояние Хайле Гебреселаси обяви, че етиопската федерация ще налага доживотни наказания за допинг провинения.

Етиопия е една от петте страни (заедно с Беларус, Украйна, Кения и Мароко), за които ИААФ обяви „критичното си отношение” за прилагането на анти-допинговите практики. „Нашата позиция е никакви извинения за тези, които мамят. От днес, всеки атлет който направи нарушение ще бъде ударен с доживотна дисквалификация”, заяви Гебреселаси, който беше избран през ноември за президент на атлетическата федерация на Етиопия. До 200 атлети ще бъдат подложени на допинг контрол според новата програма. С този ход Хайле иска да убеди ИААФ, че в родината му приемат сериозно борбата с допинга и се надява да бъде махнат „лошия етикет”.  

Вече десетилетия Етиопия доминира в бяганията на дълги разстояния на световната сцена (заедно с Кения), но реномето на страната беше ударено след разкритията за нарушаване на допинг правилата от 6 водещи атлети. Тях ги очакват 4-годишни наказания  (от 28 декември), но дори след изтичането им, те няма да може да представят Етиопия в никакви състезания.  

Гебреселаси прекрати кариерата си през март миналата година. Той взе първата си световна титла (от общо 8 в зала и на открито, от 1500 до 10 000 м) в Щутгарт-1993. Има две олимпийски титли на 10 000 м (1996, 2000) и 9 световни рекорда в олимпийски дисциплини (4 на 5000 м, 3 на 10 000 м, два на маратон).

Share Button