Добромир Карамаринов: Атлетиката справедливо е на върха в България

Президентът на Българска федерация лека атлетика Добромир Карамаринов коментира най-важните събития и факти за родната атлетика през годината.

Успехите през 2016-а година

2016-а година бе изключително успешна за българската лека атлетика.  Успехът на нашите атлети на олимпийските игри в Рио беше забелязан и признат от света благодарение на сребърния медал на Мирела Демирева и финалите на Ивет Лалова-Колио на 200 м и Тихомир Иванов в скока на височина. Мирела Демирева се превърна в новия герой на България, тъй като позицията й на игрите бе най-висока от всички български спортисти, а в края на годината заслужено бе избрана и за „Спортист на България“ за 2016-а в анкетата на спортните журналисти. Ивет Лалова-Колио също намери място в топ 5 на най-добрите български спортисти.

Доминацията на българската атлетика се изразява не само в първото място в анкетата в последните две години, а в присъствието на по двама представители в десетката. В края на миналата година отново на челната позиция в престижната класация бе лекоатлет – Габриела Петрова.  4-то място на Ивет Лалова е много сериозно постижение и доказва, че атлетиката не е едно спорадично явление, а съвсем справедливо е на върха. Мирела спечели сребърен медал на европейското първенство в Амстердам и регистрира личен рекорд на олимпийските игри за второто място в Рио, нещо, което винаги съм искал от българските атлети – да постигат това, което могат, на най-големите първенства. Сега очакванията към Мирела действително са доста по-високи, но бъдещето ѝ принадлежи, тя е най-вероятно бъдещата царица в сектора за скока на височина. Ивет също беше сред спортните герои на годината с двата си сребърни медала на европейското първенство в Амстердам и финала на 200 м в Рио. Вече над 10 години Лалова е в елита на световния женски спринт, което я прави феномен и една от емблемите и гордостите на България. Европейското първенство бе изключително успешно, защото, заедно с трите медала, българския отбор записа седем финала с призови места в осмиците на няколко дисциплини.

Тихомир Иванов също е един от отличниците на годината с личен резултат на олимпийските игри в Рио и още един финал на европейското първенство в Амстердам в една невероятна конкуренция. Трите финала в Рио и седемте финала в Амстердам дават една пълна картина за българската лека атлетика, която безспорно се намира в едно отлично състояние.

Борба с допинга

Не мога да подмина и борбата с допинга на БФЛА. Всъщност позицията на Българската федерация е доста ясна от много години, пълна абсолютна и въобще не подлежаща на никакво съмнения позиция – безкомпромисна борба с това отрицателно явление, всеки, който дори и за миг да си помисли, че би могъл да прибегне до предимството на забранени вещества, трябва да знае какво го чака – наказание в най-тежка степен.

БФЛА и Българският анти-допингов център проведоха семинар с част от атлетите, треньорите и длъжностните лица в края на ноември, а БФЛА редовно публикува актуализирания списък за забранените субстанции на своята официална страница в интернет – www.bfla.org

Използвам случая да призова всички атлети, треньори и доктори работещи с българските атлети да отделят време, за да се запознаят с анти-допинговите правила, което ще донесе спокойствие в работа им през годината и ще ограничи влиянието на този съвременен за спорта бич – допинга.

Положителни новини за българската атлетика

В края на 2016-а година има и няколко радостни новини за българската атлетика. Програмите за популяризиране на атлетиката в България координирани от БФЛА – „Детска атлетика“ и „Атлетика за младежи“ досигнаха до десетки хиляди деца в цялата страна по училища, спортни клубове и общини. В края на годината отчитаме и рекорден брой картотекирани атлетически клубове – над 120 от цялата страна, което също говори за подема в българската атлетика.

БФЛА отново бе отличен организатор и домакин на атлетическо събитие от най-висок ранг – световно първенство по планинско бягане в Сапарева баня на 11 септември, където се събраха над 350 участници от всички континенти.

Ремонтът на зала „Фестивална“ в София е факт, тече доста интензивно, всъщност това е последната зима, която ще проведем и подготовката на най-добрите ни атлети и нашия календар в Добрич. Кога ще бъде завършен ремонтът, за нас няма голямо значение дали ще е края на март или юни. Следващата зима българската атлетика ще се завърне в зала „Фестивална“. Нещо, което чакаме повече от 20 години.

Предизвикателствата за 2017-а година

Най-важните състезания през следващата година започват през март – Европейското първенство в зала от 3-5 март в Белград, след това през лятото имаме Европейско отборно първенство, където българският отбор е в Първа лига, едно изключително признание, което завоювахме през 2015-а година в Стара Загора. Разбира се, най-голямото спортно събитие през 2017-а година е Световното първенство за мъже и жени в Лондон през месец август. Там, освен Мирела Демирева, Ивет Лалова-Колио и Тихомир Иванов, имаме и доста други атлети, които чакаме да се реализират. Очаквам Габриела Петрова да се завърне такава, каквато беше в сектора за тройния скок. Радослава Мавродиева в последните години показва резултати на световно ниво. Очаквам Митко Ценов и Георги Иванов отново да намерят себе си, както и доста други от нашите топ атлети.

На всички български атлети пожелавам преди всичко здраве и трудолюбие – да обичат това, което правят. На българската атлетика пожелавам да продължи да върви във възходящата линия, в която е последните години.

Share Button