Почина легендарният Мирутс Ифтер, този път наистина

Двойният олимпийски шампион от Москва-1980 Мирутс Ифтер почина в болница в Торонто на 22 декември. През ноември държавна етиопска медиа обяви кончината на легендарния бегач, но информацията се оказа невярна и последва конфузно извинение.

Ифтер страдаше от проблеми с белите дробове и прекара последните месеци от живота си в болница „Бриджпойнт”, където дълго време лекарите и обслужващия персонал не бяха наясно, че имат за пациент един от най-великите бегачи в историята. Стотици негови сънародници, които живеят в и около Торонто го посещават, както и Биртукан Аяно, посланикът на Етиопия в Канада. Това променя статута му, но напредналата възраст и лошото здравословно състояние водят към логичния край.

Ифтер е известен с невероятното умение да сменя рязко темпото и със силен финален спринт да печели състезания. Той е бронзов медалист на 10 000 м на олимпийските игри в Мюнхен-1972. Записан е да участва и на 5000 м, но мистериозно не стартира в сериите. Има различни версии за причините – загубил се по пътя към стадиона; забавен от охраната на входната врата; имал разправия с ръководството на етиопската делегация. После се говори, че е бил в затвора с обвинения в „предателство” заради неучастието си на 5000 м. Мирутс пък обяснява, че треньорите на отбора не са го информирали кога трябва да излезе на пистата, докато е чакал в зоната на атлетите.

Етиопия бойкотира игрите в Монреал-1976 и Ифтер получава следващия си олимпийски шанс чак в Москва през 1980-а. На 10 000 м печели титлата с 27:42.69 като изминава последните 200 метра за 26.8! На 5000 м отново е най-бърз с 13:20.91 (27.2 на последни 200 м), но този път има и помощ от съотборника Мохамед Кедир, който се отдръпва за да може „затворения” Мирутс да покаже пак феноменалния си спринт. През 1977-а Ифтер поставя най-доброто време на полумаратон в света – 1:02:57. Около неговата възраст също има неяснота. Според справката на ИААФ Мирутс е роден на 15 май 1944 г., но другаде фигурира и с датата 1 януари 1938 г. „Хората може да откраднат пилетата ми. Хората може да откраднат овцете ми, но няма човек, който може да открадне възрастта ми”, отговаря Ифтер на въпросите за неговата възраст.  

Share Button