МИРЕЛА ДЕМИРЕВА е „Спортист на България“ за 2016-а година

Вицешампионката на скок височина от олимпийските игри в Рио де Жанейро Мирела Демирева бе обявена за „Спортист на България“ на традиционната церемония, на която се награждават най-добрите български спортисти.

Събитието се организира от „Нове холдинг“ и се проведе на 20 декември в зала 3 на Националния дворец на културата в София.  

Председателката на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, която държи настоящия световен рекорд на скок височина с 2.09 м, връчи статуетката на Демирева и я определи за своя наследничка в сектора. Наградата за втори пореден път отива при лекоатлетка, след като миналата година за №1 бе избрана Габриела Петрова (троен скок).

През тази година Мирела Демирева завоюва сребърни медали на олимпийските игри в Рио и европейското първенство в Амстердам, взе победи на няколко турнира и на балканския шампионат, и участва с успех в най-силната атлетическа верига от турнири „Диамантена лига“ като доведе личния си рекорд до 1.97.

15628775_1371597536192122_387684448_o

Една от най-силните спринтьорки в света Ивет Лалова-Колио също намери място в топ 5 на десетката с четвърто място. През 2016-а година Лалова-Колио направи най-силния си сезон на открито с два сребърни медала на европейското първенство на 100 м и 200 м, финал на 200 м на олимпийските игри и балканска титла на 100 м.

Наставничката на националния отбор по художествена гимнастика Ина Ананиева е „Треньор на годината“, ансамбълът по художествена гимнастика, който заслужи бронз на олимпийските игри в Рио, бе избран за „Отбор на годината“. Параолимпийският шампион на гюле Ружди Ружди е най-добрият спортист с увреждания.

8

Ето и пълната десетка на „Спортист на България“ за 2016-а година:

  1. Мирела Демирева (лека атлетика)
  2. Eлица Янкова (борба)
  3. Радослав Янков (сноуборд)
  4. Ивет Лалова (лека атлетика)
  5. Григор Димитров (тенис на корт)
  6. Кубрат Пулев (бокс)
  7. Боян Петров (алпинизъм)
  8. Станимира Петрова (бокс)
  9. Александър Везенков (баскетбол)
  10. Цветана Пиронкова (тенис на корт)

Снимки: Илиан Телкеджиев, lap.bg

Share Button