Стелките – защита на стъпалата

Могат ли наистина стелките, които използваме, да ни предпазят от спортните травми?

Основното предназначение на спортните стелки е да подобрят амортизацията и да нормализират стъпването, като по този начин защитят краката от увреждания.

Оказва се обаче, че това невинаги е така. Изследвания, проведени в Австралия, показват, че единствено ортопедичните стелки, изготвени за конкретното стъпало при специалист, са в състояние да се справят с тази задача.

Амортизационните стелки се продават във всеки голям спортен магазин. Не че те не могат да осигурят амортизация на стъпалото. Но всяко стъпало е различно и когато стелките не са плътно по неговата форма при интензивни тренировки това съвсем не е без значение. Вярно е, че след като маратонките се „отъпчат“, и стелките се оформят по стъпалото.

Въпреки това специалистите препоръчват, особено при проблеми със стъпалата – паднал свод, изменения вследствие на травми и др., да се използват ортопедични стелки. Те се изработват по отливка на стъпалото и след компютърна диагностика.

Изследванията показали, че използване на специално изработени стелки рискът от травми е 28 %, докато при използване на масови стелки от магазините – 41 %.

Повечето производители на маратонки предлагат на пазара модели без стелки, за да може всеки състезател сам да избере каква да си сложи.

Разбира се, има и теории, че използването на стелки прави мускулите на стъпалата по-мързеливи. Затова за препоръчване е бягането на бос крак или с леки маратонки без амортизационни системи. По мое мнение обаче, ако не си свикнал от малък към такъв начин на бягане, опасността от травми не е по-малка, отколкото ако „глезиш“ краката си с маратонки и специални стелки.

Боян Ив. БОЙЧЕВ

Share Button