През пролетта на 2017 – маратон под два часа?

„Найк“ представи проект, който трябва да стане нов тласък за разкриване на човешкия потенциал.

Проектът носи името „Breaking 2“ („Да счупиш 2“) и има твърде дръзка цел – преодоляване на границата от 2 часа в маратона.

За да постигне целта си, „Найк“ е избрала трима отлични бегачи – олимпийския шампион кениецът Елиуд Кипчоге, бронзовия медалист от световното по полумаратон етиопеца Лесиса Десиса и бронзовия медалист на 10 000 м от олимпийските игри през 2004 година еритрееца Зерсенай Тадесе. Те ще се опитат да предолеят митичната граница от 2 часа на маратон през пролетта на 2017 година.

В момента световният рекорд в маратона принадлежи на Денис Кимето – 2:02:57 ч. За да пробягат дистанцията под 2 часа, спортистите трябва да подобрят сегашното постижение с три процента. Авторите на проекта уточняват, че атлетите ще трябва да бягат километъра по 2:50 ч.

През последните две години компанията се е посветила на изследвания и съставяне на програма, насочена към преодоляване на двучасовата бариера в маратона. Отбор от треньори и изследователи, включени в програмата „Breaking 2“, работи върху всеки фактор, влияещ на скоростта на бегача. Отчитат се аеродинамичните свойства на екипа, хранителният режим, тренировките, външният вид и размера на маратонките, а също и външните фактори, като обкръжаващата среда и трасето.

Дали ще успеят тримата известни атлети, остава да видим през пролетта.

 

Share Button