За какво харчи парите си Юсейн Болт?

Юсейн Болт не само е най-добрият лекоатлет на нашето време, но и сериозно заработва от спорта.

Колко печели Юсейн Болт?

Още преди олимпийските игри атлетът заработи 32 милиона долара. Така той заема 32-ро място в класацията на „Форбс“ за най-високоплатени спортисти.

bolt_sled_masage

Основният източник на доходи за Болт са спонсорските договори. Немският концерн за спортно облекло „Пума“ само през последната година попълни банковата сметка на шампиона с 10 милиона. Договорът между фирмата и ямаеца е от 2002 година.

bolt_puma

Други спонсори на Болт са фирмата за часовници Hublot, за спортни напитки „Геторейд“, както и Virgin Media.

За победите си в състезания от Диамантената лига шампионът също взима солидни премии. Стартовите пари за всеки старт са 10 000 долара, но при победа премията може да стигне и до 400 000 долара.

По данни на „Форбс“ през последната година Болт е спечелил извън договорите за спонсорство и реклама 2.5 млн. долара.

Сериозни приходи на Болт му носи и играта Temple run, където главна роля играе именно Болт. Приложението е свалено от над 1 милиард посетители.

За какво харчи парите си Болт?

Най-бързият човек на земята си пада по бързите автомобили. Последната му придобивка е черен Нисан GT-R. Цената му е над 100 000 долара. Той вече има подобен модел, но в златист цвят – подарък за трите медала след олимпийските игри в Лондон през 2012 година.

bolt_kola

Жилище. Болт е израснал в бедно семейство в Ямайка. Въпреки спортните успехи и големите доходи, спортистът не се отделя далеч от родния дом. Една от големите му покупки е голяма къща в Кингстън, Ямайка, като цената никъде не се посочва. Негови съседи са рапърът Шон Пол и моделът Джоди Стюърт – Енрикес.

Болт има и още една къща – на Бахамите, където атлетът обича да прекарва времето си в усамотение.

bolt_bahamite

Пари за почивка и развлечения – това е друго сериозно перо в бюджета на спортиста. Показателен е случаят, когато миналата година в нощен клуб той поръчал бутилка водка с цена 10 000 долара, която забравил да плати. Когато на другия ден му припомнили това, атлетът се върнал в заведението да я плати.

Но Болт не пръска пари само за скъпи вещи и развлечения. Той редовно купува и дарява спортна екипировка за нуждите на училището, което е завършил. А за ремонта му превежда 1.3 милиона долара. Шампионът участва и в други социални проекти. Така за ремонта на Шервудския медицински център той дарява 4 милиона долара.

Увлеченията на Болт

Макар че почти цялото време на именития спортист е заето със спорт, той има и много увлечения.

bolt_dj

Музиката е едно от тях. От 2010 година той редовно се изявява като дисководещ. Не е ясно дали получава пари за това или го прави за удоволствие. Освен това атлетът много обича да пътешества, при това с личния си самолет. По време на тези пътешествия Болт често се среща с други известни личности, като британския принц Хари, например.

bolt_priatelka

Другото увлечение на Болт, само че сърдечно, е неговата приятелка 26-годишната Каси Бенет. Въпреки забежките на шампиона с други сексапилни момичета, отношенията между двамата са сериозни и по думите на сестра му, скоро трябва да очакваме сватба.

Засега обаче главното увлечение на Болт си остава спортът. След световното първенство в Лондон догодина обаче той е решил да окачи шпайковете на пирона. И тогава със сигурност ще има време да харчи спечелените с изнурителни тренировки пари.

bolt_puma_risunka

 

 

 

 

Share Button