Любопитни факти от европейското по крос

Атлети с интересни съдби спечелиха медалите на европейското първенство по крос, което се проведе тази неделя.

Резултатите вече ви представихме. Сега ще ви запознаем с любопитни факти от биографиите на призьорите.

aras_kaya_1

Шампионът при мъжете Арас Кайя е роден в Кения под името Амос Кибиток. Той е едва на 22 години, но бяга вече за трета страна – първо Кения, после – Русия и накрая Турция. Детството му е трудно – голямо семейство, баща му умира, когато Амос е още малък. Така бъдещият шампион е принуден да работи и да помага на майка си, едновременно с училището. За спорт не може да става и дума. Разбира се, като всяко кенийско дете, до училилище отива и се връща с бягане. В един момент обаче осъзнава, че спортът може да му даде повече шансове в живота. Така започва да тренира. Успява да пребори конкуренцията и да започне подготовка по проект за обучение на бегачи за високо спортно майсторство. Когато руснаците канят четирима кенийци да дойдат в Русия и да се състезават за „сборная“, Амос е един от тях. Той учи в руски университет и тренира, очаквайки руско гражданство. Нещата се променят през есента на миналата година, когато гръмва допинг скандалът и руснаците са отстранени от международни състезания. Така Амос се озовава в Турция, а в началото на това лято получава и турско гражданство, като променя името си. ИААФ му разрешава да бяга за новата си родина на 4 юли, а на 8 юли вече е сребърен медалист на 3000 м с пр. от европейското първенство в Амстердам.

polat_arikhan_1

Подобен, макар и не толкова криволичещ е пътят на сребърния медалист Полат Кембой Арикан. Също роден в Кения, преди пет години се премества в Турция. Оттогава печели няколко медала за новата си родина: европейски шампион на 10 000 м и бронзов медалист на 5000 м от Хелзинки през 2012 година, а тази година в Амстердам отново стана шампион на 10 000 м. Познаваме го и от Самоков, където през 2014 стана европейски шампион по крос кънтри, а година по рано е сребърен медалист. През 2012 година стига до финал на олимпийските игри в Лондон.

callum_hawkins

Третият на почетната стълбичка – британецът Калум Хоукинс, също участва на олимпийски игри. Това лято той завърши на впечатляващото девето място на маратона в Рио, в който участва и брат му Дерек.

yasemin_can_2

Победителката при жените Ясемин Кан всъщност е Вивиан Чемутай и също е родена в Кения. Тя обаче никога не е бягала за родината си на професионални състезания. Състезава се за Турция от пролетта на тази година. От тази година датират и успехите й на международната арена. Тя стана двойна европейска шампионка – на 5000 и 10 000 м в Амстердам. Направи и успешни бягания на олимпийските игри в Рио, като на 5000 м завърши шеста, а на 10 000 м – седма.

meryemakdag

Зад името на туркинята Мерием Акда, която спечели сребърния медал, също се крие бивша кенийка – Мириам Джепчирчир Майо. Тя участва олимпийските игри това лято, но не можа да премине квалификациите.

grovdall

За разлика от тях, третата Каролина Грьовдал си е норвежка по рождение. Тя прибави още един бронзов медал в кроса, след третото ѝ място миналата година. Явно засега е абонирана за него на европейски първенства, след като и на писта през лятото в Амстердам стана трета на 10 000 м. Но талантливата състезателка записа и два силни финала на олимпийските игри в Рио, като завърши на 5000 и 10 000 м съответно седма и девета.

issac_cimelli

Исак Кимели, победителят за младежи до 23 години, е белгиец, но роден в Кения. През 2013 година стана сребърен медалист на крос от европейско първенство за юноши старша възраст. През 2015 година – отново сребърен на 5000 м от европейското на писта за младежи до 23 години.

carlos_mayo

Сребърният медалист в тази възрастова група испанецът Карлос Майо е стар познайник от кросовете. Видяхме го и в Самоков през 2014 година, където стана втори при юношите старша възраст след италианеца Йеманеберхан Крипа. Сега има размяна на позициите. А през миналата година при младежите до 23 години испанецът бе отново втори. Да не забравим и силното му бягане на европейското първенство до 23 години, където грабна бронза на 5000 м.

yemanneberhan_crippa

Вече стана дума за третия – Йеманеберхан Крипа. Той е двукратен европейски шампион за юноши старша възраст от европейски първенства по крос кънтри. Както и бронзов медалист на 5000 м от европейското първенство за юноши старша възраст. Всичко това става възможно, след като е осиновен в Италия заедно с 8-те си братя. Преди това е живял в дом за сираци в Адис Абеба, Етиопия. Най-големият му брат Некагенет също е добър бегач на средни разстояния. Между другото, за тях има направен дори документален филм – „Йема и Нека“, предствен на филмовите фестивали в Милано и Тренто.

sofia_ennaoui

Победителката при девойките до 23 години София Енаоуи е полякиня, родена в Мароко. Само че тук не става дума за купуване на атлети. Баща ѝ е мароканец, а майка ѝ – полякиня. Семейството се установява в Полша, когато София е на 2 години. Тя има два сребърни медала на 1500 м от европейски първенства за девойки старша възраст през 2013 и за девойки до 23 години през 2015 година.

ann_gerhing

Сребърната медалистка Ана Геринг няма кой знае какви успехи до този момент. Тя си е чистокръвна германка, родена в спортно семейство. Баща ѝ я „приобщава“ към бягането още като бебе – когато тя реве, той я успокоява, като я взима със себе си на бягане. Тъй като са голямо семейство – има още три братя и сестри, спортните занимания са организирани така, че до мястото се стига без кола – обикновено с колело или тичане. Първоначално е записана на балет и футбол (уникална комбинация!). Към това е добавена впоследствие и леката атлетика. След това известно време тренира и триатлон, преди бягането да вземе връх.

alice_wright

 

Британката Алис Райт, която взе бронзовия медал, е студентка в САЩ, подобно на нашата Милица Мирчева. Тя бе и в Самоков преди 2 години (9 място), а през миналата година на европейското първенство до 23 години на 10 000 м също заслужи бронза.

jakob_ingebrigsten_1

Много интересен е шампионът при юношите старша възраст норвежецът Якоб Ингебригстен. Това е първият му голям успех на европейско първенство. Той е най-малкият брат Ингебригстен, като другите двама – Хенрих и Филип също са бегачи. Якоб има впечатляващи за 16-годишната си възраст резултати: 800 – 1:57.08 мин, 1500 м – 3:42.44 мин, 3000 м – 8:22.25 мин , 5000 м – 14:38.67 мин. Братята са сензация в бяганията на дълги разстояния. Причината е амбициозният им баща, който ги и тренира от малки. 

chiapinelli

Вторият в класирането италианец Йоханес Чиапинели не е роден на Апенините, а в Адис Абеба, Етиопия. Когато е на 7 години, е осиновен от семейство Чиапинели. Новите му родители са професори по математика в университета в Сиена. Първоначлано Йоханес се увлича от баскетбол, но по време на едно лятно голф училище пробва лека атлетика и му харесва. През 2015 година става европейски шампион на 3000 м с пр. на първенството за юноши старша възраст. През същата година става полицай.

mahamed

Третият в класирането Махамед Махамед също е британец само от няколко години. Иначе и той е роден в Етиопия. Семейството му емигрира във Великобритания в търсене на по-добър живот. По-малкият му брат Захария също тренира лека атлетика.

klosterhalen

Шампионката при девойките старша възраст Констанс Клостерхалфен е смятана за една от най-талатливите германки през последните години в бяганията на средни и дълги разстояния. Тази година 19-годишната атлетка спечели бронзов медал на 3000 м на световното първенство за девойки старша възраст. Тя направи и дебют на олимпийски игри това лято, като на 1500 м се класира 10-а в полуфинала.

moler

Сребърната медалистка датчанката Ана Емили Мьолер също бяга на олимпийските игри, само че на 3000 м с пр. Не можа да мине квалификациите, но пък постави нов европейски рекорд за девойки страша възраст – 9:32.68 мин. Миналата година на европейското първенство за девойки старша възраст тя грабна два медала – сребърен на 5000 м и бронзов на 3000 м.

hariet_knowels

Бронзовата медалистка британката Хариет Ноулс – Джоунс има всички данни да стане добра атлетка. Родена е в семейство на лекоатлети – майка ѝ Джейн Джоунс (с девическа фамилия Спарк) е участничка в световно първенство по крос и световно студенстко първенство, била е шампионка на Велкобритания на 1500 м. Баща ѝ Мартин Джоунс е световен шампион по планинско бягане и четвърти на 10 000 м на Игрите на британската общност. Хариет до този момент има 4 място на 1500 м на световно първенство за девойки младша възраст, а вече и бронзов медал от европейско по крос.

Боян Ив. БОЙЧЕВ

 

 

Share Button