Исинбаева – председател на Надзорния съвет на Руската антидопингова агенция

2-кратната олимпийска шампионка и световна рекордьорка в овчарския скок Елена Исинбаева беше определена за председател на Надзорния съвет на новата Руска антидопингова агенция (РУСАДА).

34-годишната Елена прекрати своята кариера, след като не успя да участва на олимпийските игри в Рио заради забраната върху руската атлетическа федерация за системно използване на  допинг и прикриване на положителни проби. Исинбаева бе избрана на новия пост на първото събрание на съвета на РУСАДА в Москва.

„Много съм благодарна за доверието към мен, което показват колегите ми. Всички разбираме, че борбата с допинга е един от най-важните въпроси в световния спорт. Колко ефективна ще бъде тази битка зависи от това кога РУСАДА ще си върне статута”, заяви Елена.  

През ноември 2015-а независима комисия на Световната антидопингова агенция (УАДА) заяви, че Русия системно е нарушавала антидопинговите правила. После беше отнет лиценза на лабораторията в Москва, а РУСАДА бе обвинена, че не спазва стандартите на УАДА.

Интересно е, че Исинбаева е сред четиримата кандидати за президент на Руската атлетическа федерация (АРАФ). Изборите са утре, а според запознати Елена е фаворит за спечелването им.

Share Button