Болт в шок от действията на федерацията на Ямайка

Юсейн Болт, атлет №1 в света в последните 9 години, заяви че е шокиран от решението на федерацията на Ямайка да не подкрепи реформите в ИААФ.

Много съм шокиран. Намирам, че това е абсурдно и смешно междувременно. ИААФ се опитва да направи големи крачки за да направи спорта по-добър. Ние се представяме много добре на световната атлетическа сцена и не мога да разбера защо тогава не искаме да подкрепим този път в правилната посока? За мен това е разочароващо”, сподели Болт в интервю.

На специален конгрес на ИААФ в Монако миналия уикенд, националните федерации гласуваха няколко точки анблок (заедно), между тях са:

– Преопределяне на ролите и отговорностите, включително овластяване на федерациите-членки и да се гаратнира по-силно представителство на районите (континентите).

– По-голям глас за атлетите.

– По-добър баланс между половете.

– Независим антидопинг, почтеност и дисциплинарни функции.

„Бих казал на хората да погледнат конституцията и точно какви бяха промените. Някои от промените бяха подкрепени с пълно сърце, но има няколко, като отмяната и поставянето в режим на задържане на възрастовите граници и ограниченията на мандатите, които бяха гласувани през 2015-а в Пекин. Щеше да е по-добре да гласуваме точките поотделно, а не в пакет”, обясни решението си д-р Уорън Блейк, президент на Ямайската атлетическа федерация.

В крайна сметка конгреса на ИААФ прие реформите с 95% гласове. Те ще влезат в действие на два етапа – от 1 януари 2017-а и от 1 януари 2019-а, с цел да се осигури нова ера на прозрачна и отговорна спортна администрация.   

Share Button