Нови доказателства за корупция срещу Диак

Френският вестник „Льо Монд” излезе с публикация за това, че разполага с документи, които показват, че от правителството на Катар са преведени на два транша общо 3.5 милиона щатски долара на фирма, основана от сина на бившия президент на ИААФ Ламин Диак – Папа Масата Диак.

Трансферът на въпросната сума е направен месец преди заседанието на съвета на ИААФ през 2011-а, на което бе гласуването за домакин на световното първенство по лека атлетика през 2017-а. Лондон спечели домакинството, но Доха (столицата на Катар) получи следващия шампионат на планетата (2019) при гласуване три години по-късно.

В момента Папа Диак е с доживотна забрана да заема каквато и да е позиция в световната атлетика заради корупцията в ИААФ, свързана с прикриването на позитивни допинг проби на руски атлети. Бившият маркетинг колнсултант на ИААФ сега се крие в Сенегал, а властите в страната отказват да го екстрадират във Франция. Папа Диак е търсен от Интерпол заради многобройни обвинения в пране на пари, корупция и даване на подкупи.

Преди около месец „приятели” на Ламин Диак платиха неговата гаранция от $550 000 за да излезе от затвора във Франция.

Share Button