Да тренираме ли, когато сме болни?

Течащ нос, болки в гърлото, температура…

Няма как да избягаме от настинката и грипа през зимата. Лошото е, че те имат някакво странно чувство за хумор и ни връхлитат, когато най-малко ги очакваме, обикновено когато сме в добра форма или тренировките „вървят“. Това си има логично обяснение – във върхова форма организмът е и много силен, и в същото време много изтощен и едно малко камъче може да преобърне колата. Нещо като ходене по тънко въже.

Какво да правим? Дали да си вземем почивка, дали да си наложим въпреки всичко да изпълним тренировката или да потърсим някакъв компромисен вариант?

Първо, трябва да определим какво ни е. Най-добре е да оставим диагнозата на лекарите. Ако обаче нямаме тази възможност, можем да се опитаме да го направим сами.

Простудата е леко респираторно заболяване, което минава за няколко дни. Започва с болки в гърлото. Ако не се вземат мерки веднага, следва хрема, кашлица и дори леко повишение на температурата.

Грипът преминава доста по-тежко. Висока температура, обикновено над 38.3 градуса, болки в гърлото, болки в мускулите и ставите, болки в главата – това са само част от симптомите. В някои случаи има разстройство, повръщане.

Второ, да решим дали да обуваме маратонките. Ако симптомите на заболяването са над шията, най-вероятно става дума за обикновена простуда и няма проблем да се тренира. Въпреки това едва ли ще сте в състояние да се справите с обичайната тренировка, особено ако става дума за интервална работа. Дългото бягане също не е за предпочитане, защото много изтощава организма, а за него основната задача в момента е да се справи с болестта. Препоръчва се по-къса и с по-малка интензивност тренировка. Някои специалисти съветват обемът да падне със 70 % за една седмица и след това да се възстанови. Аз лично смятам, че чак такъв спад не е необходим. Всичко е до самочувствие. Но при всички положения забравете за интервална работа, темпови бягания, дълги пробези! Могат да се правят кросове, ОФП упражнения, силови тренировки с щанга или тренажори.

Ако симптомите са под шията – болки в гърлото, температура, болки в мускулите, най-вероятно става дума за грип. При висока температура забравете за тренировките! Няма смисъл, вместо да изграждате мускулите си, ще ги разрушите, натоварвате лошо сърцето, а може да си докарате и някоя пневмония. Тогава възстановяването може да продължи дълго… Мярката е температурата. Ако тя е спаднала, спокойно може да обуете маратонките и да излезете за лек възстановителен крос. Дори е препоръчително, защото с потта се изхвърлят токсините.

Трето, важно е какви лекарства взимате. Ако сте стигнали до антибиотици, имайте предвид, че те имат дори стимулиращ ефект и може да ви се прииска да тренирате интензивно. Не го правете! След като ги спрете, спадът във формата ще е много голям.

Леки къси бягания, леки тонизиращи упражнения, ако нямате висока температура – това е всичко, което ви е нужно сега. Въпросът е да поддържате, доколкото е възможно мускулатурата.

Не искам да ви отчайвам, но дори и най-обикновената настинка ще ви върне 2 – 3 седмици назад в тренировките. Грипът – над месец. Нищо не можете да направите, освен да се борите с вируса с лекарства и природни средства, като чакате да ви мине и след това постепенно да се върнете към нормалния си тренировъчен ритъм.

Боян Ив. БОЙЧЕВ

Share Button