Как да се предпазим от студения въздух?

Температурите паднаха под нулата, но това съвсем не значи, че трябва да си спестяваме тренировките.

Не трябва да се крием на топло в залите. Защото няма къде…

Всички знаем, че при по-висока скорост вдишваме повече въздух. Студен, минусов въздух. А това означава, че той директно атакува гърлото ни и белите дробове. Което води до опасност от настинка, след което следва спад на формата.

Има спецалисти, които съветват да не се диша през устата, а само през носа. Това не е решение, нито е правилно. Прекалено малко кислород ще достига до мускулите, съответно и умората ще дойде по-бързо.

Как да се предпазим от студения въздух? Може да изполвате специален шал, с който да прикриете носа и устата. Друг вариант са маските, които обикновено използват скиорите, спецчастите и бандитите. Ако обаче не искате да ви обвинят, че обирате банка, ви предлагам един по-прост, но ефективен начин.

По време на бягане всичко, което трябва да направите, е да си поставите върха на езика между зъбите.

Този чувствителен мускул съдържа много кръв и е не само достатъчно топъл, но и може да стопли преминаващия през него въздух. Така въздушната струя не попада, студена и мразовита, директно, а срещайки преграда, се затопля.

В началото ще ви е необичайно, но бързо се свиква. Зъбите трябва съвсем леко да придържат езика и дори да го оставят леко да вибрира от бягането. Внимавайте само при някаква извънредна ситуация, като спъване например, да не си прехапете езика. Ще ви трябва при дегустациите на предстоящите празнични трапези и при разказите, повтаряни в приятелска компания, които започват обикновено така: „А аз тогава какво бягане направих…“

Боян Ив. БОЙЧЕВ

 

Share Button