Алмаз Аяна взе наградата за №1 при жените

За втора поредна година №1 на ИААФ при жените беше бегачка на средни и дълги разстояния от Етиопия. Алмаз Аяна беше определена за №1 в света за 2016-а, след като взе олимпийската титла на 10 000 м с уникален световен рекорд – 29:17.45.  

Миналата година наградата бе за Гензебе Дибаба. Аяна направи впетачляващ дебют на 10 000 м през юни, а историческото бягане в Рио беше едва второ на това разстояние в кариерата й. После добави и бронзов медал на 5000 м при единственото си поражение за годината, в която записа три от 8-те най-добри времена в дисциплината. Аяна заслужи диамантен трофей на 5000 м. „Нямам думи да обясня чувствата си в момента. Толкова съм развълнувана”, заяви Алмаз, след като получи наградата от принца на Монако Албер II, почетен президент на ИАФ (международната атлетическа фондация).

През годината световни рекорди при жените поставиха още Анита Влодарчик (на два пъти в хвърлянето на чук), Кендра Харисън (100 м с пр) и Рут Джебет (3000 м стийпълчейз). Харисън пропусна олимпийските игри, но другите две взеха златни медали в Рио.

Андре Де Грас (Кан) и Нафисату Тиам (Бел) взеха наградите за изгряващи звезди при двата пола. Де Грас спечели медали на 100, 200 и 4х100 м на игрите в Рио, а Тиам стана шампионка в седмобоя. Призът за треньорски постижения беше даден на Хари Мара, наставник на Аштън Ийтън и неговата съпруга Браян Тайсън-Ийтън.

Share Button