Диетата на Кара Гаучър

Кара Гаучър е една от най-добрите американски лекоатлетки през последните години, която нерядко се справя с конкуренцията на африканките.

Гаучър има участия на олимпийските игри в Пекин и Лондон. В китайската столица е 9-а на 10 000 м, а в британската – 10-а на маратон. Най-големият й успех до този момент е бронзовият медал на 10 000 м на световното първенство в Осака през 2007 г. Внимание заслужават и третите й места на маратоните в Ню Йорк и Бостън. Личният й рекорд на класическите 42 км 195 м е 2:24:52 ч.

Но Гаучър има и изваяно тяло, заради което редовно е включвана в различни класации за красота.

kara-goucher

Каква е диетата, която поддържа това тяло и при това дава енергия за двуразова тренировка всеки ден? Американката смята, че няма общовалидни правила, всичко е индивидуално. Признава, че самата тя в началото на кариерата си е правила доста грешки, но сега вече си е изградила режим на хранене, който работи лично за нея и се основава на няколко прости принципа.

kara-goucher

1. Промяна на гледната точка.

След маратона в Бостън един репортер я попитал дали през следващите няколко дни ще си позволи да яде това, което иска. Истината обаче е, че тя яде точно това, което иска. И тук вече става дума за различна гледна точка: за Гаучър храната не е награда след тежко състезание, а начин да осигури необходимите вещества и гориво на организма за по-бързо възстановяване. Така погледнато, за нея здравословното хранене не е диета или лишаване от забранени продукти, а нещо нормално и ежедневно.

kara_goucher_1

2. Намерете това, което наистина работи за вас

Преди години Гаучър е работила със спортен диетолог. Тогава тя е пробвала какви ли не модерни спортни храни и напитки. Обаче след като по време на един маратон получава сериозни стомашни проблеми, решава да остави на заден план хранителните добавки и да наблегне на естествената храна. Сега тя се възстановява с чисти белтъчини, много зеленчуци и пълнозърнести въглехидрати. Единственото, което ползва, са най-обикновена спортна напитка и гелове.

karagoucher1

3. Бъдете гъвкави

Спагетите са препоръчителна храна за бегача вечерта преди състезание. За Гаучер дълго време те са били задължителни, нещо като ритуал, без който тя си внушавала, че няма да направи силно бягане. Но когато започнала да участва по-често по състезания, разбрала, че не винаги ще може да вечеря „магическото“ блюдо. Сега американката няма такъв ритуал, а яде, каквото може да намери и смята, че е добре за нея. Спомня си, че веднъж преди Ню-Йоркския маратон вечеряла печена риба тон, което не е енергозареждащо, но е полезно и вкусно.

kara_goucher_5

4. Не изпадайте в крайности

Както сама признава, в един момент Гаучър е била направо вманиачена какво яде и стриктно си е правила самоотчет за всяка хапка. След това пък е пробвала обратното – да яде много и от всичко. Не е бил най-добрият режим на хранене. Днес тя смята, че е намерила правилния път някъде по средата. Заявява, че се храни здравословно, но няма „забранени“ храни. И разказва, че ако си забрани някоя храна, твърде вероятно е да изяде „цял контейнер“ от нея. Затова предпочита да си позволи малко. Гаучър споделя, че покрай здравословното меню, ако й се прииска някакъв сладък десерт или чаша вино, не си ги отказва.

kara_goucher

И все пак, примерна диета?

По време на състезание, както вече беше казано по-горе, няма нищо специално – обикновена изотонична напитка и енергийни гелове. След финала атлетката препоръчва протеинов шейк за възстановяване на мускулите. Колкото до диетата, тя дава за пример менюто си за вечеря преди маратона в Бостън. Тогава тя хапнала препечена филия с масло, а след това спагети с малки кюфтенца във винен сос, поръсени с настърган кашкавал.

Боян Ив. БОЙЧЕВ

Share Button