15 ноември – Ден на НСА

Национална спортна академия „Васил Левски“ отпразнува тържествено своя празник „Ден на Академията“ на 15 ноември.

Основната програма започна с традиционното тържествено събрание в Аула Максима на Академията.

Церемонията откри зам.-ректорът по учебната работа доц. Николай Изов, който представи официалните гости, сред които бяха кметът на район Студентски Димитър Дилчев, председателят на БАИ проф. Христо Пимпирев, председателят на Съвет на настоятелите Красимир Дачев, ректорът на НСА в периода 1999 – 2003 и председател на БСФС проф. Станислав Иванов, ректорът на НСА в периода 2003 – 2012, член на съвета на настоятелите на НСА проф. Лъчезар Димитров, изпълнителният директор на БСТ Дамян Дамянов, директор на дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ в Столична община Ирена Димитрова, директор на дирекция „Координация и контрол на спортната подготовка“ Валентин Заяков, олимпийските шампиони Георги Мърков и Румяна Нейкова, председателят на Студентски съвет към НСА Мария Родева, зам.-председателят на УС на БСФС и член на редакционната колегия на сп. „Спорт и наука“ Георги Натов, членове на редакционната колегия на списанието, както и ръководители на департаменти и катедри по физическо възпитание и спорт към български висши училища.

dsc_7399_1

В приветствието си ректорът проф. Пенчо Гешев направи кратка равносметка за постигнатото през тази година: “С какво посрещаме този празник? С това, че Академията върви уверено по своя път. Посрещаме днешния празник със стабилност, посрещаме го с готов проект, по който вече са предприети действия по пълна реновация на нашата база на Гургулят 1, със спечелени възлови дела във връзка с нашата база в Несебър, със сериозно научно израстване на кадровия потенциал и още нещо – днешният празник е подстъпа към следващия, с който ще отбележим 75-годишния юбилей на НСА…..От утре НСА влиза в своята 75 годишнина и мога да ви уверя, че ни очакват сериозни събития.“, каза в края на словото си той.

Проф. Гешев обяви студенти от трите факултета на Академията, които ще получат стипендии за отличния си успех, осигурени от членовете на Съвета на настоятелите на НСА Красимир Дачев и д-р Петър Велев.

От името на министъра на младежта и спорта Красен Кралев поздравителен адрес за празника поднесе Валентин Заяков. Поздравления към Академията отправиха кметът на район Студентски Димитър Дилчев и Сашо Георгиев – член на УС на ИКЕМ. От името на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова плакет на ректора проф. Гешев поднесе Ирена Димитрова, а поздравителни адреси бяха изпратени от министъра на образованието и науката Меглена Кунева, както и от ректори на висши училища.

Ректорът проф. Гешев връчи знамето на НСА на доц. Александър Шопов и гл.ас. Дойчин Боянов, които за трети път ще имат възможност да се включат и да комбинират науката и спорта в рамките на юбилейната 25-та антарктическа експедиция. Ръководителят на експедицията проф. Христо Пимпирев разкри новите предизвикателства пред членовете на експедицията тази година. Той сподели, че според него е редно на връх Левски на о-в Ливингстън да стъпят именно представители на НСА „Васил Левски“ и това изкачване да отбележи 75-тата годишнина на Академията.

В рамките на церемонията за особен принос в развитието на НСА „Васил Левски“ с Почетен знак на Ректора с лента и сертификат бяха удостоени изтъкнатият български учен, един от пионерите на спортната наука в България проф. Цветан Желязков и доц. Никола Кръстев – дългогодишен преподавател по хандбал и треньор на нац. отбор и отборите на ВИФ по хандбал в миналото.
dsc_7670

dsc_7674
Ректорът проф. Пенчо Гешев връчи Почетни медали на проф. Петър Бонов и проф. Йонко Йонов за големия им принос в развитието на НСА „Васил Левски“.

Бяха раздадени дипломи и подаръци на придобиване на академична длъжност „Професор“ , „Доцент“ и ОНС „Доктор“ на преподаватели в академията и на колеги, навършили кръгли годишнини през изминалата година.

Церемонията продължи с акцент върху 60-годишния юбилей на сп. „Спорт и наука“ – единственото научно-методично списание по проблемите на спорта в България.

dsc_0026

Доклад за 60-годишната история на списанието изнесе дългогодишният сътрудник и бивш заместник главен редактор на списанието Олга Сладкарова. Тя изтъкна ролята му за изследователската дейност в областта на спортната наука в България, създаването на основите на спортната наука и прилагането в практиката на научните методи и средства. Г-жа Сладкарова представи основните компоненти на изданието и ролята на всеки от тях – авторите, аудиторията и областта, в която е неговото място – физическото възпитание и спорта, като предмет на изследване на научната, организационна и управленска дейност. Тя благодари за сътрудничеството и помощта към списанието от страна на НСА и увери аудиторията, че независимо от всички трудности списанието устоява на времето и продължава да „…открива пътища за развитие на българския спорт, да ги сочи на всички, които имат честта да работят в тази област.“

dsc_7818
Ректорът проф. Пенчо Гешев поднесе почетен плакет във връзка с честването, а проф. Светослав Иванов връчи на главния редактор и мотор на списанието Станка Виденова статуетка от името на БСФС за усърдната и всеотдайна работа. От ръководството на съюза поднесоха плакет и на Олга Сладкарова. Проф. Малчо Малчев от Шуменския университет прочете поздравителен адрес от ректора на университета проф. д.и.н. Георги Колев, а представителите на УНСС, МГУ „Св. Иван Рилски“, СУ „Св. Климент Охридски“, ТУ и ХТМУ поднесоха в знак на почит поздравителни адреси и плакети.

След приключване на събранието бяха поднесени венец пред паметника на патрона на Академията Васил Левски и цветя на паметниците на ректорите на НСА“.

Празникът на НСА – Ден на академията се празнува от 2013 г. във връзка с датата, на която стартира първата учебна година на Висшия институт за телесно възпитание на 15 ноември през далечната 1942 г.

Текст и снимки: nsa.bg

Share Button