ТИХОМИР ИВАНОВ ПРЕД БНТ: „Нямам граници!”

Финалистът ни от олимпийските игри и европейското първенство Тихомир Иванов даде обширно интервю пред репорката на БНТ и бивша негова колежка в сектора за скок височина Валерия Видева.

Облечеш ли екипа на България, представляваш не само себе си, не отбора, а цялата нация.” Това заяви за БНТ българската звезда в скока на височина Тихомир Иванов.

Той разказа и за това как е започнал да се занимава с лека атлетика.

Преди 9 години бях в Плевен, до моето училище имахме зала, в която се провеждаха тренировки по футбол, акробатика, баскетбол и лека атлетика. В 5-и клас дойде треньор, който вече подготвяше състезатели в голямата зала в Плевен и ме покани да отида да видя как е там. На следващия ден помолих родителите си да видя голямата зала и веднага ме грабна леката атлетика.”

Още в първата тренировка имаше скок на височина и всичко стана като на сън. На първата тренировка направих скок и треньорът каза: „ти имаш страхотен талант”.

Тихомир Иванов похвали своя треньор Георги Гетов.

„Веднага след това започнах да тренирам с Георги Гетов. Още от тогава му имам пълно доверие. В лицето на своя треньор виждам всяко едно нещо, от което се нуждая.”

През 2010 година скочих за първи път 200 сантиметра. В България скочих 203 см, покрих норматив за СП, но датата за квотите бе изтекла. Малка случайност ме изпрати на олимпийски младежки фестивал, където се класирах на 7-о място. Оттогава си казах, че имам възможностите за големи форуми.”

Атлетът ни коментира и условията, при които тренира през зимата, като ги определи като „не толкова лоши, но и не толкова добри”. Иванов сподели, че понякога му се иска по-добри условия, за да му бъде по-приятен тренировъчният процес.

През летния сезон пък нямаме стадиони. Затова се налага да пътуваме, да идваме в София, да ходим в Правец, Стара Загора, Варна, Сливен. Обикаляме цяла България, за да намерим точното място за подготовка”, сподели Тихомир Иванов.

c01u3976

Той е бил напълно уверен, че ще покрие норматива за Олимпийските игри.

Бях напълно уверен в себе си, защото тренировките, които направихме след зимния сезон, показваха, че съм напълно готов да реализирам резултат над 230 сантиметра. Бях сигурен, че ще си покрия квотата.”

Квалификацията е най-трудното състезание. За високия скок съм убеден, че е така. Трябва да отидеш да направиш възможно най-много опити без грешка. Успях да го направя, за което сам се учудих на себе си. Направих четири успешни опита, и то на височини, на които не съм си и представял. На самия финал излязох като пълен непукист. Бях много спокоен, имах самочувствие. Единственото нещо, което исках да направя, е да се забавлявам. Исках да мина границата от 230 сантиметра, бях близо, но може би го имаше моментът на неувереност.”

„Както всеки един спортист мечтая за златни медали от Европейски, Световни първенства и Олимпиада.”

Запитан колко високо може да скочи, Тихомир каза: „Нямам граници.”

Вижте цялото интервю на Тихомир Иванов пред БНТ тук

Снимки: Костадин Андонов

Share Button