Мо Фара и Рут Бейтия са №1 в атлетиката в Европа за 2016-а

Мо Фара (Великобритания) и Рут Бейтия (Испания) получиха наградите за най-добър атлет и атлетка на Европа за 2016-а на официалната церемония на ЕАА във Фуншал (Португалия) на 15 октомври. Призът за изгряваща звезда при младите атлети получи Марк Хес (Германия), а при девойките първа е Нафисату Тиам (Белгия).

Рекордните 200 000 фена са дали гласа си за анкетата на Европейската атлетическа асоциация). 33-годишният Фара печели приза за трети път след 2011-а и 2012-а година. По този показател той е първия мъж ставал три пъти №1 в Европа. На олимпийските игри в Рио де Жанейро Фара стана и втория атлет в историята, който дублира титлите си на 5000 и 10 000 м.

При дамите призът отиде при Рут Бейтия, която спечели през лятото първо европейската титла в скока на височина в Амстредам, а после и олимпийската в Рио. И в двете състезания непосредствено след нея се нареди българската прима в сектора Мирела Демирева. Призът на Бейтия връчи президентът на ЕАА Свен Арне Хансен.

Първият му заместник в Европейската атлетика, президент на БФЛА и АБАФ Добромир Карамаринов (на снимката) връчи наградата на немския скачач на троен скок Марк Хес за изгряваща звезда при младежите. Хес спечели в Амстердам европейската титла и то само ден преди да навърши 20 г.  През пролетта той се окичи със сребро от световното в зала в Портланд. Тиам пък заслужи приза при девойките златото в седмобоя при жените от олимпиадата в Рио. За титлата тя победи с 35 точки двукратната световна шампионка Джесика Енис-Хил (Вбр). Тиам имаше честта да получи своята награда от президента на ИААФ Сър Себастиан Коу.

Share Button