Изненади на националния шампионат по маратон

Националният шампионат по маратон се състоя в рамките на 33-ото издание на Софийския маратон на 9 октомври.

Изненадващо при мъжете шампионската титла завоюва Илия Куцаров (Локомитив София – Никола Карапетров)  с 2:28:25. Куцаров завърши на осма позиция в генералното класиране на маратона на три секунди след угандиецът, който се състезава за варненския клуб „Евър“ – Исмаел Сенанджи – 2:28:22. Варненецът, обаче не бе записан в класирането за националния шампионат, защото не бе минал през проверка при съдиите от БФЛА, какъвто е правилника на организацията. Сенанджи, който е национален шампион в дистанцията за 2015-а, все пак взе премия за седмото си място в генералното класиране на маратона.

Куцаров бе обявен за национален шампион, а куриозно балканския шампион в дистанцията Шабан Мустафа (Шампион – Сунгурларе) се окичи със среброто с 2:30:00, а трети е Росен Лилов (Локомотив София – Никола Карапетров) с 2:37:32.

Още един любопитен факт за шампионската титла на Куцаров, който е редовен военнослужещ в българската армия: Той закъсня с близо 30 секунди на след стартовия изстрел, тъй като бе далеч от стартовата линия. Наложи се Илия да спринтира в първите няколкостотин метра, за да навакса преднината на останалите, а всъщност реалното му време е 2:27:57, а официалното 2:28:25.

При жените Радосвета Симеонова (Добруджа 99 – Добрич) взе първата си национална титла на маратон при жените с личен рекорд от 2:56:29. Симеонова има няколко златни медала в националните шампионати по спортно ходене, а на 22 май тази година спечели и маратона на Плевен. Втора и трета в националния шампионат при жените са Анита Кръстева (Берое – Стара Загора) с 3:00:31 и Христина Козарева (Керамик – Елин Пелин)  с 3:06:54.

Миналогодишната шампионка Милица Мирчева е САЩ, където започна висшето си образование, но треньорът й Йоло Николов заяви, че тя ще се прибере след месец, за да участва на европейско първенство по кроскънтри, ако бъде селектирана от БФЛА.

Снимки: Илиан Телкеджиев, lap.bg

Share Button