ВИП старт на маратон София

Стартът на класическата дистанция от 42.195 км на маратон София на 9 октомври  беше дадена от няколко забележителни личности в от България и Европа.

Началото на бягането бе дадено от кметът на столицата Йорданка Фандъкова в компанията на президента на Европейската атлетика Свен Арне Хансен, най-силната атлетка в историята в скока на височина и президент на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, президентът на БФЛА и АБАФ, и първи вицепрезидент на Европейската атлетика Добромир Карамаринов, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, евродепутатът Андрей Ковачки, спортните легенди Любомир Ганев и Йордан Йовчев.

Над 2000 бегачи от всички възрасти се включиха четирите дистанции – 3 км, 10.55 км, 21.1 км и 42.195 км.

Тази година маратонът бе едно от най-мащабните и вълнуващи спортни събития в страната и част от инициатива „София2018 – Eвропейска столица на спорта“ и част от шосейните бягания „Рънинг фор  ол“ лицензирани от Европейската атлетика за качествени състезания с три звезди. Състезанието на 42.195 км бе  национално и балканско първенство, както и за финал в новоучредената верига „Български маратони“ (Варна – 15 май, Стара Загора – 26 юни и София – 9 октомври), които се провеждат под мотото „Бягането начин на живот“.

Снимки: Илиан Телкеджиев, lap.bg

Share Button