Хайле Герселасие с наградата „Дългогодишни постижения“

Международната асоциация за маратон и шосейни бягания (AIMS) ще награди големия шампион, легендарния Хайле Гебреселасие с наградата „Дългогодишни постижения“ на тържествен обяд, който ще се състои в Атина на 11 ноември.

Кариерата на Гебреселасие е призната за впечатляваща от 410 членове на AIMS от 110 страни. Вечно усмихнатият етиопец е смятан от мнозина за най-великия бегач в бяганията на дълги разстояния. Той три пъти е избиран от AIMS за „Най-добър атлет на годината“ – през 2006, 2007, 2008 година. Хайле има две олимпийски титли на 10 000 м, девет пъти е бил световен шампион – четири титли на 10 000 м, една в полумаратона и четири в зала. Печелил е маратоните в Берлин, Дубай, Амстердам и Фукуока. По време на своята дългогодишна кариера е поставял световни рекорди на всички дистанции от 2000 м до маратон. Четири пъти печели Берлинския маратон, на който поставя два световни рекорда.

„Щастлив съм, че от AIMS избраха мен. С нетърпение очаквам тържествената вечер „Най-добър маратонец“, за да се срещна с приятели в маратонското общество, при това в родината на маратона – Атина“ – каза Хайле Гебреселасие по този повод. 

Share Button