Софийският маратон поставя нови рекорди

Участници от повече от 40 страни от пет континента са се записали за 33-ото издание на Софийския маратон, което ще се проведе на 9 октомври (неделя) в столицата.

Това обявиха организаторите на събитието на пресконференция на 4 октомври в пресклуб „България“ на националния стадион „Васил Левски“.

Над 2000 души ще стартират в различните дистанции на маратона (3 км, 10.5 км, 21.1 км и 42.195 км), което е нов рекорд по масовост в последните 20 години.

В медийното представяне на маратона участваха президентът на БФЛА и първи вицепрезидент на Европейската атлетика Добромир Карамаринов, министърът на младежта и спорта Красен Кралев, председателят на Столичния общинския съвет Елен Герджиков, организациния секретар на „София 2018 – Eвропейска столица на спорта“ Анатоли Илиев и директора на маратон София – Даниел Дуков.

Софийският маратон най-сетне е това, за което от години мечтаехме. Благодаря на екипа, който го съхрани.“ – заяви Добромир Карамаринов пред медиите.

Благодаря на хората, които през годините организираха Маратон София. Тази есен проявата е финал на веригата от маратони, които стартирахме и които от следващата година вече ще са в международния календар,“ обяви на пресконференция Красен Кралев.

Проявата вече втора година е част от амбициозния проект София – Европейска столица на спорта и Столична община ще продължава да я подкрепя и надгражда. Отново имаме благотворителни каузи, вече имаме и специален приз за най-бързите софиянци, а трасето вече е лицензирано от Категория А, това също е част от авторитета на маратона,“ каза още Елен Герджиков, който говори и за инвестиционната програма в спорта на Столична община.

Организатори на Маратон София са Фондация „София – Европейска столица на спорта“, Столична Община, Министерството на младежта и спорта, БОК, БФЛА и АБАФ (Асоциацията на Балканските атлетически федерации).

Share Button