Себастиан Коу започва световна обиколка

Президентът на ИААФ (Международната асоциация на атлетическите федерации) лорд Себастиан Коу ще обиколи шест континета за по-малко от месец, за да се консултира с всички регионални атлетически асоциации за глобалните реформи в ИААФ, които подготвя специална работна група.

Работната група е подготвила документ наречен „Време за промяна“, който ще се обсъди с всички атлетически федерации и ще доведе до нова структура и методи на работа в ИААФ.

Коу започва обиколката си на 10 октомври в Санто Доминго, Доминиканска република с предствители на атлетическите федерации на Северна Америка. Следват срещи в Сантяго, Чили (Южна Америка) на 12 октомври, Фуншал, Португалия (Европа) – 15 октомври, Голд Коуст, Австралия (Австралия) на 21 октомври, Доха, Катар (Азия) на 27 и 28 октомври. Обиколката на президента на ИААФ ще завърши на 2 ноември в Йоханесбург (Южна Африка), където атлетическите федерации на Черния континент ще дадат последни своето мнение за реформите.

ИААФ, която е една от най-големите спортни организации в света, се изправи пред нови предизвикателства, след като Коу бе избран за президент през август 2015-а.

Точно преди година през октомври 2015-а във Франция бе арестуван предишния ръководител на ИААФ сенегалецът Ламин Диак и част от обкръжението му с обвинения в корупция. След това избухна грандиозен допинг скандал с руската федерация по лека атлетика, заради манипулиране на допинг проби, вследствие на което на всички руски атлети бе забранено да се състезават на международни състезания, а забраната не вдигната до ден днешен.

Партньорите на ИААФ също искат реформа в организацията и Себастиан Коу обещава това да се случи в най-скоро време.

ИААФ публикува част от предложенията за реформи на официалния си уеб-сайт www.iaaf.org

Share Button